Projekty

V Karviné byl otevřen renovovaný kostel svatého Marka

Renovovaný kostel svatého Marka v Karviné se v neděli otevřel věřícím. Kostel, který je součástí městské památkové zóny, se větších oprav dočkal po více než 80 letech. Rekonstrukce stála přibližně 5 miliónů korun a farnost na ni získala evropskou dotaci, řekla ČTK mluvčí magistrátu Šárka Swiderová.

Práce začaly v dubnu. V červnu při rozebírání střechy našli dělníci dřevěné schránky s dobovými dokumenty, které obsahovaly svědectví o dvou posledních rekonstrukcích kostela v letech 1888 a 1926. Do báně kostela se dokumenty vrátily v srpnu. Byly pro ně zhotoveny tři nové tubusy, přičemž do jednoho byly uschovány staré dokumenty a do zbývajících dvou svědectví ze současnosti.

V září kostel získal také tři nové zvony. Jmenují se Svatý Marek podle patrona kostela a Svatý František, jehož jméno je odvozeno podle sloužícího biskupa Františka Václava Lobkowicze a papeže. Třetí zvon se jmenuje Svatý Florián a jsou na něm vyryta data všech velkých požárů ve Fryštátu, zároveň by měl být symbolem ochrany před ohněm. Zvony ladí se zvony v kostele Povýšení svatého Kříže u zámku a oba kostely v centru města společně zvoní například poledne.

„Kostel budou využívat k nedělním bohoslužbám řeckokatolická a husitská církev, budou tam moci být menší obřady, například svatby a pohřby. Naše římskokatolické bohoslužby budou pravidelně v pondělí večer a ve středu ráno,“ uvedl farář Przemyslaw Traczyk. Podle něj chce farnost kostel opět zpřístupnit i k prohlídkám pro veřejnost, a to například při Noci kostelů v květnu nebo v rámci Dnů evropského dědictví vždy v září.

Menší klasicistní kostel z roku 1774 stojí na místě původně dřevěné protestantské stavby zbořené o rok dříve v parčíku v ulici Karola Sliwky v Karviné-Fryštátě. Na stavbu přispěl tehdejší majitel Fryštátu irský šlechtic Mikuláš Taafe. Kostel ale v roce 1781 téměř vyhořel, pak ho poničilo zemětřesení a v roce 1823 další požár. Po rekonstrukci se zachovala jeho podoba z 19. století až do dnešní doby.

zpráva ČTK