Soutěže

Architekti v soutěži navrhli proměnu Malostranského náměstí

Architekti vypracovali 40 návrhů, podle nichž by se mohlo v budoucnu proměnit Malostranské náměstí v Praze. Odborná porota v mezinárodní architektonické soutěži vybrala jako vítěznou studii, jejíž autoři sjednotili prostor náměstí, zredukovali počet parkovacích míst a přidali místa pro posezení i možné umístění sochařského díla a fontány.

Vypsáním soutěže město mimo jiné reagovalo na odpor některých lidí, kterým se nelíbí, že starobylé náměstí pod Pražským hradem s dominantou chrámu sv. Mikuláše slouží jako parkoviště. Vznikla kvůli tomu i petice. Podle primátora Tomáše Hudečka (TOP 09) by se vzhled náměstí mohl začít proměňovat v roce 2016.

„Prvotní funkci náměstí v minulosti tvořil kvalitní veřejný prostor a nejenom dopravní uzel a parkovací plocha, jako je tomu teď,“ řekl předseda poroty, architekt Miroslav Šik. Náměstí podle něj není volně prostupné, chybí městský mobiliář, prostor je nevhodně členěn silnicí a tramvajovou tratí, která náměstí křižuje.

Porota nakonec vybrala jako vítězný návrh . „Porota ocenila, že respektuje historické prostředí a sjednocuje celý prostor. Prostorové řešení náměstí doplňuje kvalitní mobiliář a historizující lampy podél tramvajové trati,“ komentoval Šik. Zároveň oceňuje, že je dopravní řešení vítězného návrhu založeno na předpokladu postupného snižování dopravního zatížení uličního prostoru v oblasti Malé Strany v kontextu s nadcházejícími změnami v komunikační sítí města.

Soutěž byla vyhlášena jako ideová – na základě jejích výsledků Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy doporučí městu vybraný návrh k realizaci. Autorům oceněných soutěžních návrhů tak může být zadáno zpracovat navazující stupně projektové dokumentace.

„Soutěž na úpravu Malostranského náměstí se stane důležitým podnětem pro další soutěže a projekty pro veřejné prostory Prahy, které dnes nejsou ve stavu, jaký by odpovídal jejich historickému a společenskému významu,“ říká architekt Jan Šépka z Institutu plánování rozvoje a hl. m. Prahy.

IPR Praha považuje cestu architektonických soutěží za správnou a město ji bude nadále podporovat: Na vyhlášení výsledků soutěže navazuje venkovní výstava všech soutěžních návrhů, která bude k vidění v dolní části Malostranského náměstí do 10. října 2014.

Hodnocení poroty najdete zde, podrobnější článek na webu IPR je zde.

Seznam vítězů najdete zde.

zpráva ČTK, mi

Návrh úpravy Malostranského náměstí od architektů Martina Hájka, Václava Hájka a Petra Horského