Soutěže

Soutěž Nejlepší výrobce stavebnin roku 2013 – výsledky

Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže Nejlepší výrobce stavebnin roku 2013 se uskutečnilo dne 23. září 2014 v Praze na Vyšehradě ve Starém purkrabství za účasti zástupců organizátorů soutěže Svazu podnikatelů ve stavebnictví ČR, akciové společnosti ÚRS Praha a Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.

Cílem soutěže Nejlepší výrobce stavebnin je představit nejmodernější výrobní provozy a závody průmyslu stavebních hmot v České republice s jejich progresivními výrobky pro stavebnictví a ostatní průmysl a ukázat odborné i laické veřejnosti, že i výroba stavebních hmot a materiálů může být ohleduplná, šetrná, a přitom moderní a úsporná.

Přihlášené výrobní závody a provozy průmyslu stavebních hmot byly posuzovány zejména podle následujících kriterií: ekonomická úspěšnost, silná pozice na trhu, energetická náročnost výroby, dosahovaná kvalita výroby, zlepšování životního prostředí a řešení odpadového hospodářství, stav v zavádění systémů řízení výroby, výrazná investiční činnost do výrobních závodů a provozů v posledních 3 letech s ohledem na probíhající krizi i celková zaměstnanost (porovnání let 2013 a 2012).

Odborná porota po celkovém vyhodnocení podaných přihlášek a provedení prohlídky některých vybraných provozů provedla konečný výběr firem do užší nominace a pak v každé kategorii stanovila tři vítězné firmy k ocenění bez určení pořadí.

Složení soutěžní poroty: Ing. Pavel Malinský, MPO – předseda komise; Ing. Zdeněk Kunc, ÚRS PRAHA, a. s.; Ing. Michael Smola, SPS v ČR; Ing. Lukáš Peřka, VUMO Praha; Ing. Alexander Trinner, TZÚS Praha 

VÝSLEDKY
Kategorie firem s počtem zaměstnanců pod 200:
Beton Brož, s. r. o.

Odborná porota při udělení prvenství přihlédla k tomu, že společnost disponujeme nejmodernějšími a nejvýkonnějšími vibrolisovacími strojními zařízeními, na kterých v současné době vyrábí kolem 3400 druhů betonových výrobků. Disponují vlastním vývojovým a technologickým centrem a neustále pracují na zvyšování kvality jejich výrobků a služeb. Novinkou je výroba dlažeb MAX-Modern-největší formát dlažby na českém trhu a dále stavební produkt LiCrete, který je tvořen z betonu a průhledných prvků. Zákazníci dále ocení i zdarma dodávané kladečské plány pro jednotlivé druhy betonových výrobků.

Soutěžní porota při prohlídce závodu Otnice ocenila uvedení do provozu nového moderního závodu včetně dvou nových výrobních linek Columbia (MASA) a Karusel na výrobu plošných betonových výrobků a speciálního betonového zboží. 

ČEZ Energetické produkty
Porota přihlédla k tomu, že firma vznikla jako moderní a zákaznicky orientovaná společnost, jejímž úkolem je nejen zabezpečit spolehlivou a ekonomicky efektivní obsluhu zařízení předního a zadního palivového cyklu klasických elektráren, ale především i odsun a prodej vedlejších energetických produktů (VEP) těchto elektráren. Energetické produkty jsou dle použité technologie a fyzikálně-chemických vlastností děleny na popílek, strusku, fluidní popílek a energosádrovce. Díky domácímu i zahraničnímu boomu ve stavebnictví se VEP (popílky) stávají stále zajímavějším obchodním artiklem – podle vedení ČEZ Energetické produkty je reálné, aby se výnosy za jejich prodej do tří let zvýšily až o 90 procent. Hlavními odběrateli popílků a z něj vyráběného umělého kameniva jsou stavební společnosti a výrobci stavebních hmot (cementárny a betonárky). 

Technistone, a. s., se sídlem v Hradci Králové
Technistone (umělý kámen) je vysoce kvalitní materiál, který kombinuje přírodní suroviny (např. křemen) s nejnovějšími technologiemi míchání a lisování. Díky svým unikátním vlastnostem odpovídá praktickým potřebám moderních domácností. Technistone je lisován do deskoviny, která se později opracovává do požadovaných výrobků. Nabízí široké využití v interiéru i exteriéru jak pro obytné domy, tak i pro komerční prostory. Nejčastěji to jsou: kuchyňské desky, koupelnové desky, schody, obklady, parapety, pulty, bary, fasády aj., a to v nejrůznějším barevném provedení. Firmě se v poslední době daří i exportovat výrobky do zahraničí včetně Dálného východu. Snahou firmy bude obnovit opět vývoz do USA. Firma věnuje trvalou pozornost výzkumu a vývoji nových výrobků. Soutěžní porota k udělení vítězství přihlédla i k tomu, že firma vyrábí zhruba 55 tis. m² deskoviny za měsíc, kterou úspěšně exportuje do více než 75 států pěti světových kontinentů. 

Kategorie firem s počtem zaměstnanců nad 200:
Baumit, s. r. o.
Odborná porota udělila vítězství firmě s přihlédnutím k tomu, že patří k lídrům na evropském trhu v segmentu zateplovacích systémů a suchých maltových a omítkových směsí. Značka Baumit se vyznačuje kvalitou a uceleným sortimentem výrobků. Díky inovaci a neustálému technologickému vývoji, který reflektuje nejrůznější požadavky zákazníků, patří značka Baumit ke špičce ve svém oboru. Výrobky Baumit jsou rozšířeny ve 29 zemích Evropy a v Číně. V České republice působí Baumit, spol. s r. o., od roku 1992. Firma prosazuje hodnoty: spokojený zákazník, profesionalita, komunikace, týmová práce, zásluhovostní odměňování. Pro zdravé bydlení firma vyrábí novinku Baumit Klima vnitřní omítkový systém. 

Lasselsberger, s. r. o.
Společnost Lasselsberger působí v České republice již od roku 1998, kdy získala majoritní podíl v Chlumčanských keramických závodech, a. s., a jejich prostřednictvím i v akciové společnosti Calofrig Borovany. Výroba je nyní nejvíce koncentrovaná do dvou z pěti výrobních závodů v ČR, a to do závodu na výrobu obkládaček RAKO 3 v Rakovníku a do závodu na výrobu glazovaných a neglazovaných dlaždic Chlumčany. Výrobní závod v Chlumčanech se instalací nových technologií stal nejmodernějším výrobním závodem skupiny Lasselsberger na výrobu dlaždic a s kapacitou výroby 10,5 mil. m² za rok je i výrobním závodem největším a nejstarším. Jeho historie se píše již od roku 1873, kdy bylo v Chlumčanech objeveno ložisko kaolinu.

V roce 2013 firma vyrobila a dodala zákazníkům více než 25 mil. m² obkladů a v pěti výrobních závodech měla 1450 zaměstnanců. Soutěžní porota při udělení vítězství přihlédla i k prováděné dlouhodobé modernizaci závodu v Chlumčanech, který v loňském roce oslavil 140 let od založení. 

Kámen Zbraslav, spol. s r. o.
Porota při udělení vítězství přihlédla k tomu, že celkový objem roční produkce společnosti dosáhl v loňském roce téměř pěti miliónů tun kameniva. Tento objem řadí společnost Kámen Zbraslav mezi největší producenty kameniva v České republice. Firma od roku 1997 rozšířila své aktivity i do oblasti výroby a dopravy betonových směsí. V současné době společnost provozuje sedm betonáren, dále osm kamenolomů a tři štěrkopískovny rozmístěné po celé ČR. Firma se v minulosti dodávkami betonových směsí významně podílela na dokončení jihozápadní části silničního okruhu kolem Prahy a v loňském roce rovněž i na generální opravě letištní přistávací plochy č. 06/24 na letišti Václava Havla v Praze-Ruzyni.

Soutěžní porotu zaujalo a potěšilo dlouhodobě prováděné postupné vylepšování celkového vzhledu Kamenolomu Zbraslav, technologie i prováděných opatření ke zlepšení životního prostředí v kamenolomu. Jedná se například o vyasfaltování hlavních obslužných vnitřních komunikací v lomu od jednotlivých těžených lavic včetně umožnění jejich skrápění, instalování odprašovacích zařízení apod. 

Další ocenění:
– Cena Ministerstva průmyslu a obchodu ČR: Xella CZ, s. r. o.;
– Cena Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR: P-D Refractories CZ, a. s.;
– Cena poroty soutěže: Holcim – cementárna Prachovice;
– Cena časopisu Stavebnictví – CS Beton, s. r. o.

Vítězné firmy z obou kategorií převezmou udělená ocenění na slavnostním setkání podnikatelů při vyhlašování soutěže Stavba roku v rámci dnů Stavitelství a architektury dne 9. října v Senátu Parlamentu ČR v Rytířském sále Valdštejnského paláce. Veškeré další informace o soutěži najdete po tomto datu na www.mpo.cz.

tisková zpráva, wd