Konference, semináře

Pozvánka na Letní školu přírodního stavitelsví

Škola přírodního stavitelsví působí v Bílých Karpatech od roku 2011. Hlavním lektorem je Petr Skořepa, místopředseda neziskových sdružení Eko-osada, o. z., a Ekovesnice, o. s. Petr Skořepa už pár let žije se ženou a dvěma malými dětmi v Bílých Karpatech a právě dokončuje zajímavou renovaci staré hliněné chalupy na moderní nízkoenergetický až soběstačný dům.

„Snažíme se o ukázku spojení lidové architektury s moderní zelenou architekturou. Tato renovace bude popsána i s praktickými fotonávody v připravované knize Jak na soběstačný dům,“ říká Skořepa.

Spolupracující nezisková sdružení pořádají v Praze, Brně, Bratislavě a Košicích přednášky a semináře na témata Jak stavět a opravovat slaměné a hliněné domy svépomocí. Navštěvují je architekti, stavitelé, ale i běžní lidé zajímající se o zdravé bydlení. Na těchto kurzech se učí mimo jiné, jak udělat voděodolné hliněné omítky, které vydrží i bez střechy a zakrytí několik let bez jakéhokoliv poškození (není to jen hlína, je to trošku přírodní alchymie). Dozvíte se také, jak postavit zdravý nízkoenergetický dům z přírodních nebo recyklovaných materiálů svépomocí do 30 tis. eur tak, aby vydržel staletí. Ve stavbách se protopí 3–6 m³ dřeva za zimu a zvuková izolace stěn je až neuvěřitelná a porovnatelná se 150 cm hrubé betonové zdi.

Sdružení provozuje také pobyty ve tmě, což je možná trochu zvláštní terapie, která je ale v ČR již poměrně rozšířená a má výborné výsledky, i když ze začátku vzbuzuje úsměv nebo překvapení.

Tyto aktivity zajišťují příjem do sdružení formou dobrovolných příspěvků. Tak dokážou pomáhat dalším nemajetným lidem a sdružením s přírodními stavbami svépomocí. Takto byly postaveny v Kuchyni při Pezinku tvůrčí dílny pro děti, objekty pro sdružení, komunitní jurta pro dobrovolníky, kruhová stavbu pro dětské aktivity při Archa ZOO Liberec a další.

Škola přírodního stavitelsví působí v Bílých Karpatech od roku 2011Škola přírodního stavitelsví působí v Bílých Karpatech od roku 2011

Na malých experimentálních stavbách se testují nové techniky stavění. „Tím získáváme nové zkušenosti a znalosti, které pak rozšiřujeme dál. Například loni jsme uspořádali 14 denní workshop Jak postavit dům bez peněz. Na podzim jsme vydali knihu Manuál ekologické výstavby a také jsme pomohli rozebrat starou stodolu v naší obci. Tak jsme získali hliněné cihly. Letos na jaře budeme pomáhat s budováním a opravou dětského letního tábora, kde vznikne i kruhový slaměno-hliněný dům na vyzkoušení pro zájemce. Zde budeme pořádat v létě i naše letní školy a praktické semináře – workshopy,“ říká k tomu Petr Skořepa. „Snažíme se najít prostor, který by mohl být přístupný i veřejnosti. To je také důvod, proč nikde neuvádíme, kde se nacházíme, abychom se vyhnuli bezohledným neohlášeným návštěvám. Aby naše osada zůstala klidovou obytnou a rekreační zónou.“

Celé fungování školy a osady je na principu dobrovolnictví, tak jak funguje i většina jiných dobrovolných spolků.

„Tedy děláme dobrovolně a společně to, co nás baví, a tím se zároveň učíme a pomáháme jiným. Různí lidé, dobrovolníci z celé ČR a SR nám chodí pomáhat za stravu, ubytování a kapesné. Na stavbě se zároveň učí nové věci a rozvíjejí dovednosti, schopnosti a řemesla. Někteří přijdou na týden nebo na měsíc a jiní zůstávají dokonce rok nebo dva. Je to takový návrat k tradici učňů. Hostujeme také dobrovolníky přes operační program EDS – Mládež v akci. Projekt je spolufinancován ze zdrojů EU,“ doplňuje Petr Skořepa.

Škola přírodního stavitelsví působí v Bílých Karpatech od roku 2011Škola přírodního stavitelsví působí v Bílých Karpatech od roku 2011

Sdružení chce spoluprací s obcí a místními spolky dobrovolníky zapojit do dění v obci a společně budovat sociální bydlení. „Věříme, že náš model fungování osady je použitelný kdekoliv v naší krásné zemi a bude aktivně tvořivým hledajícím inspirací.“

Letní škola přírodního stavitelství
Letní škola se koná 16.–26. července  a 13.–27. srpna v Bílých Karpatech. Jedná se o intenzivních 10 dní teorie i praxe. Letní škola je spojení praktického zážitkového workshopu s teoretickými semináři Přírodní stavitelství a Jak na soběstačný dům. Program a ubytování je na dětském táboře Polana s dřevěnými chatkami, kde se mohou ubytovat celé rodiny s dětmi. Pro děti se připravuje samostatný program a je vhodný pro děti přibližně od 4 let.

Domek, který se bude stavět na letní školeDomek, který se bude stavět na letní škole

Další informace o osadě a akcích naleznete na webových stránkách www.ekovesnice.cz, případně na facebooku zde.

tisková zpráva, wd