Projekty

V Jihlavě vznikne špičkové vědeckotechnické centrum

Energoklastr ve spolupráci s Krajskou hospodářskou komorou kraje Vysočina a za účasti představitelů kraje i města položil v Jihlavě základní kámen Vědeckotechnického parku a centra pro transfer technologií Vysočina (VTP a CTT Vysočina).
VTP a CTT Vysočina dá komplexní nabídku zasídlení firem, využití moderních, plně vybavených laboratoří, stejně jako krátkodobého a dlouhodobého testování. Projekt je spolufinancován z prostředků evropských strukturálních fondů v rámci Operačního programu Podnikání a inovace. Vědeckotechnický park bude mít příznivý dopad také na místní podnikání i školství.
Energoklastr byl založen v roce 2009 za účelem společných výzkumných projektů v oblasti energetiky a automobilového průmyslu. V současné době má 20 členů. Projekt je společným dílem Energoklastru (nositele projektu), Mendelovy univerzity v Brně (MENDELU), Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT) a Centra pro výzkum, vývoj a inovaci (CVVI). Úzká spolupráce na projektu s Krajskou hospodářskou komorou kraje Vysočina přináší členům Energoklastru potřebné regionální synergie. Finančním partnerem projektu je Komerční banka.
VTP a CTT Vysočina je infrastrukturní projekt lokalizovaný v centrální části kraje Vysočina. Je zaměřený na vybudování vědeckotechnologického pracoviště a centra transferu technologií v oblasti energetiky, snižování energetické náročnosti, materiálového inženýrství a využití biomasy. Značný přínos si od VTP a CTT Vysočina slibují i zástupci místních samospráv. Podle jihlavského primátora Jaroslava Vymazala se vysočinská metropole může těšit na příliv vysokoškolsky vzdělaných lidí, což s sebou přinese oživení v příslušných odvětvích.
V biochemické laboratoři budou prováděny chemické analýzy. V dalších laboratořích například testování kotlů a paliv, výzkum optimalizace spotřeby energií na základě prediktivní regulace a technologie pro tenkovrstvé solární panely. Laboratoř experimentálního využití bioplynu v energetice bude zaměřena na využití bioplynu z produkce čističek odpadních vod či zemědělských bioplynových stanic a dále pak možnosti využití plynů vzniklých po spalování biomasy, a to zejména se zaměřením na čištění bioplynu a jeho využití v energetice a případně v dopravě.
Jedinečnost projektu tkví zejména v jeho umístění, komplexní nabídce služeb, velmi dobré vybavenosti a kvalitě přístrojů, technologií a služeb. Předpokládané využití VTP a CTT bude zejména v oblasti technologií, energetiky, materiálového inženýrství, snižování energetické náročnosti a využití biomasy. Slavnostní položení základního kamene VTP a CTT Vysočina představuje vyvrcholení společné práce Energoklastru, jeho členů a partnerů, díky které se podaří od roku 2014 uvést na Vysočině do provozu 600 m² kancelářských a 1780 m² špičkově vybavených laboratorních ploch.
tisková zpráva
Vědeckotechnického parku a centra pro transfer technologií Vysočina – vizualizace