Projekty, Průmysl a obchod

Praha vypsala tendr na opravu Libeňského mostu za dvě miliardy

Pražský Libeňský most se dočká opravy, Praha vypsala prostřednictvím Technické správy komunikací (TSK) tendr na jeho rekonstrukci. Most je nyní v havarijním stavu a hrozí mu uzavření. Na opravu plánuje město vydat maximálně dvě miliardy, přesná cena vzejde až z výsledku výběrového řízení. ČTK to zjistila ze seznamu veřejných zakázek.

Zrekonstruován bude úsek od křižovatky Dělnické a Jankovcovy ulice v Holešovicích po křižovatku Palmovka v Libni. Kromě konstrukce Libeňského mostu bude město opravovat druhý, kratší most, který na něj navazuje směrem k Palmovce. Vyměněny budou inženýrské sítě a opraví se tramvajová trať. Podle dokumentu se most rozšíří z 21 na 26 metrů. Součástí rekonstrukce je stavba takzvaného inundačního mostu, který slouží jako preventivní ochrana před povodní.

Podle loňské zprávy TSK je Libeňský most v nejhorším stavu ze všech pražských mostů. Od roku 1928, kdy byl uveden do provozu, nebyla ani jednou opravena jeho nosná konstrukce. Kvůli velmi špatnému stavu byl v roce 2009 zakázán na most vjezd vozům těžším než 7,5 tuny. Navíc tu byla snížena rychlost tramvají na 20 kilometrů za hodinu a přímo na mostě se nesmějí potkat protijedoucí tramvaje.

zpráva ČTK