Průmysl a obchod

Čtvrtletní zisk výrobce cementu Holcim stoupl o 9,2 procenta

Švýcarskému výrobci cementu Holcim vzrostl ve čtvrtletí čistý zisk o 9,2 procenta na 379 miliónů švýcarských franků (7,9 miliardy Kč) a tržby o dvě procenta na 5,6 miliardy CHF. K růstu přispělo oživení stavebního průmyslu v USA a rozvíjející se trhy v Asii, Latinské Americe a v Rusku, uvádí se v dnešním prohlášení.
Výsledky jsou zhruba v souladu s očekáváním analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří čekali zisk 377 miliónů franků při příjmech 5,69 miliardy franků.
„Zatímco poptávka v Severní Americe by měla překonat předchozí výhled, Holcim nyní očekává pokles v Evropě,“ uvádí se v prohlášení druhého největšího výrobce cementu na světě. Evropa je podle tržeb pro Holcim druhým největším trhem po oblasti Asie a Tichomoří. Stavební průmysl v Evropě, zvláště v jižní, klesá kvůli dluhové krizi a úsporným opatřením vlád.
Výroba cementu je velmi náročná na energii, a výrobce tak trápí vysoké vstupní náklady. Holcim stejně jako konkurenční firmy Lafarge, HeidelbergCement a Cemex, se snaží přesunout nárůst těchto nákladů na zákazníky a plánuje zvýšit ceny svých produktů. Firma dodala, že navzdory problémům v Evropě a vysokým nákladům na energii doufá v dosažení svých cílů díky snižování nákladů a zvyšování cen, i když stále není jisté, jak to bude se zdražováním v Evropě. Holcim chce do konce roku 2014 zvýšit provozní zisk nejméně o 1,5 miliardy franků.
Skupina Holcim je jedním z předních světových dodavatelů cementu a kameniva. Působí ve více než 70 zemích, včetně České republiky, a byla dodavatelem cementu pro výstavbu zařízení pro letošní olympijské hry v Londýně. Na českém trhu patří mezi přední producenty cementu, kameniva, betonu a dalších stavebnin.
zpráva ČTK