Konference, semináře

Konference Stavby z přírodních materiálů

Občanské sdružení Baobaby pořádá pro příznivce přírodního stavitelství, úsporných technologií, přírodních stavebních materiálů, permakulturního designu, komunitního života, holistického přístupu k bydlení, organické architektury a svépomocného stavění na druhý ročník konference Stavby z přírodních materiálů. Koná se od 27. 2. do 1. 3. 2015 v prostorách klubu Impact Hub, Drtinova 10, Praha 5.

V letošním programu se můžete těšit na řadu odborníků z Čech i Slovenska, kteří mají s přírodním stavitelstvím letité zkušenosti. Celý program je koncipován tak, aby přinesl podněty jak laikům, tak odborníkům, a každý zde nalezl to své. Budeme se zabývat jak základními principy přírodního stavitelství, tak různými konstrukčními systémy a trendy, slaměnými domy, hliněnými omítkami, rekonstrukcí a realizacemi v interiéru i v klasických stavbách, domy z hlíny či konopí, různými technologiemi zpracování, dětskými hřišti, přírodními stavebními materiály a dalším.

První den konference vystoupí i dva zahraniční odborníci: Michael Rice a Werner Schmidt. Michael Rice je původem z Irska, je to mistr posvátné architektury, stavitel a designer, bioarchitekt, ale také šaman a učitel. Werner Schmidt je Švýcarský architekt a stavitel, který za své stavby obdržel mnoho světových ocenění.

Součástí programu konference budou i bezplatné poradny, kde můžete zkonzultovat svoje projekty – slaměné domy a přírodní zahrady.

Program:
Pátek 27. 2. 2015
19:30 Werner Schmidt – Stavby ze slámy a hlíny ve Švýcarsku
21:00 Michael Rice – Posvátná architektura
22:30 Afterpárty

Sobota 28. 2. 2015
10:00 Daniel Grmela – Konstrukční systémy a trendy ve slaměném stavitelství, otázky a odpovědi
11:00 Boris Hochel – Aktuální vývoj přírodního stavitelství na Slovensku. Dům z nosné slámy
12:00 Lukáš Čejna – Slaměný dům s masivní dřevěnou konstrukcí. Využití měsíčního dřeva
14:00 Jakub Gajda – Přírodní bydlení a stavitelství v praxi
15:00 Klára Turková – Kouzlo marockého štuku
16:00 Prezentace ekologicky šetrných firem (úsporné technologie, ekologicky šetrné barvy, rákosové a šindelové střechy, výrobci hliněných omítek, přírodní recyklovatelné stavební materiály)
17:30 Aleš Brotánek – Cesty k nezávislé architektuře
18:30 Marek Šedivý – Dům z konopného betonu (hempcrete)
19:00 Petr Hradil – Technologie pro zpracování konopí

Neděle 1. 3. 2015
10:00 Patricia Černáková – Permakultúrný dizajn sídiel
11:00 Petr Klápště – Udržitelný urbanismus – úspory energie, úcta k živé přírodě a sdílení. Komunita v sídlech a obytných souborech
12:00 Nadace proměny – Přírodní dětská hřiště

Na konferenci je nutné se přihlásit do 20. 2. 2015. Přihlášku zasílejte na e-mail: stav.baobaby@gmail.com.

Podrobné informace naleznete zde nebo na Facebooku zde.

tisková zpráva, wd