Konference, semináře

Seminář Technologie, které se v památkové péči neosvědčily, omyly, chyby a slepé uličky

Společnost pro technologie ochrany památek STOP zve zájemce na seminář věnovaný příkladům a praktickým ukázkám technologií či stavebních postupů, které se při ochraně památkových objektů neosvědčily. Seminář se koná dne 27. listopadu 2014 v Národním technickém muzeu v Praze 7.

Tématem semináře jsou již potřetí příklady a praktické ukázky technologií či stavebních postupů, které se při ochraně památkových objektů neosvědčily. Přednášející na konkrétních příkladech vysvětlí příčiny selhání vybraných případů, osvětlí dopady mylného postupu a pochopitelně i představí možná a vhodná východiska. Použití vybraných příkladů z praxe nemá sloužit jako jednostranná kritika vybraných realizací (či realizátorů), ale jako názorný příklad pro rozhodování v podobných situacích. Již předchozí dva semináře prokázaly, že je hodně příkladů z praxe, o nichž ví pouze malý okruh odborníků, a které je vhodné vyžít jako příklad toho, čeho se příště vyvarovat, či na co se v praxi zaměřit.
Seminář je určen pracovníkům památkových ústavů, státní správy a územních samospráv, správcům památkových a církevních objektů, restaurátorům a konzervátorům, architektům a projektantům, studentům a učitelům odborných škol a dalším zájemcům o ochranu památek.

Program semináře
● Tak takhle asi ne… – Ondřej Šefců, NPÚ územní odborné pracoviště v HMP;
● Poškození konstrukcí biologickými vlivy, chyby při průzkumu a realizaci sanace – Jitka Pittnerová, Bioconsult, znalec v oborech ekonomika a dřevo;
● Některá okna památkám opravdu nesluší – Jana Nováková, Trustav, s. r. o.;
● Střety památkové metodiky a památkové exekutivy na poli památkového a stavebního práva – Aleš Dittert, soudní znalec;
● Rizika při sanaci vlhkých staveb – Písecká brána v Praze – Pavel Fára, CUBUS, s. r. o.;
● Nepovedené stavební technologie při sanaci vlhkého zdiva – Pavel Šťastný, Remmers CZ, s. r. o.
● Vady a poruchy minerálních fasádních barev – Martin Jirků, Stachema CZ, s. r. o.

Další informace a registrační formulář najdete zde.
mi podle podkladů pořadatele