Průmysl a obchod

Českomoravskému cementu loni klesly zisk i tržby

Firma Českomoravský cement, nástupnická společnost sídlící v Mokré-Horákově na Brněnsku loni vydělala 777 miliónů korun. Zisk firmy podruhé od roku 2006 klesl pod jednu miliardu. Oproti roku 2011 klesl dokonce o 166 miliónů korun. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti založené ve Sbírce listin.
Také tržby za prodej vlastních výrobků a služeb společnosti jsou meziročně nižší, klesly na 2,82 mld. Kč. Firma čelila zhoršujícím se podmínkám na trhu se stavebními materiály (stavební produkce v ČR klesla o dalších 6,5 procenta).
„Celková spotřeba cementu v ČR se dostala na rekordně nízkou úroveň 3 422 000 tun, což znamenalo pokles o 9 procent oproti roku 2011,“ uvedl předseda představenstva Českomoravského cementu Jan Hrozek. Podle něj si firma udržela postavení lídra trhu, klesl jí ale prodej cementu o 10 procent. Největší díl poklesu se týká výroby transportního betonu. Cement firma dodávala i na některé významné stavby, jakými jsou tunelový komplex Blanka v Praze nebo úseky dálnice. Firma loni rozšířila svůj sortiment o bílý cement, který dováží ze zahraničí.
Českomoravský cement, nástupnická společnost patří do mezinárodní skupiny HeidelbergCement. Její součástí v ČR jsou i společnosti Českomoravský beton a Českomoravský štěrk. Českomoravský cement na trh dodává cement ze dvou cementáren v Mokré a pražském Radotíně.

zpráva ČTK