Projekty

Poděbrady na začátku července zprovozní nový autobusový terminál

Poděbrady na začátku července zprovozní nové autobusové terminály u vlakového nádraží. Stavba je součástí projektu za 61 miliónů korun, ve kterém se zlikvidovalo staré autobusové nádraží a propojí se přilehlé ulice v okolí.

ČTK to řekl místostarosta Poděbrad Ivan Uhlíř. (TOP 09). Místo původního autobusového nádraží vznikne asi 50 parkovacích míst.
„Celý projekt je asi v polovině realizace. Jeho část, autobusové terminály, by se měla spustit v prvním týdnu v červenci. Proběhne dílčí kolaudace, která umožní, aby se začalo jezdit původním směrem a původní trasou k nádraží,“ řekl ČTK Uhlíř. Poté bude pokračovat druhá etapa prací, kdy se propojí prostor před nádražím s Jiráskovou ulicí a dokončí se stavba parkoviště před nádražím. „Výstavba se musela takto rozdělit, aby nezkolabovala autobusová doprava,“ dodal Uhlíř.
Náklady na celý projekt jsou stanoveny na 61 miliónů korun, vše by mělo být dokončeno v říjnu. Asi 40 procent z celkové částky by měly zaplatit evropské fondy. Původní velké autobusové nádraží podle radních nebylo potřeba. Čtyři nové autobusové terminály vznikají přímo před vlakovým nádražím. Budou zastřešené a zajistí „suchý přechod“ k vlakům.
Podobný projekt přesunutí autobusového nádraží k vlakovému plánují v Kolíně. Přestavba by tam měla stát asi 30 miliónů korun, s prací by se mělo začít na podzim. Stavbu tam zabrzdilo nalezení kabelu vysokého napětí, kvůli kterému musí společnost ČEZ vybudovat přeložku. Práce by měly být dokončeny nejpozději na podzim 2015.
zpráva ČTK