Průmysl a obchod

Objem vyhlášených veřejných soutěží na stavební práce vytvořil v roce 2016 nové pětileté maximum

V průběhu roku 2016 vyhlásili veřejní investoři 3031 výběrových řízení na stavební práce za rekordních 174,2 miliardy korun. To představuje nejvyšší objem investic za posledních pět let. V protikladu s tím byla naopak aktivita investorů v ukončování soutěží a zadávání zakázek konkrétním firmám, která v průběhu roku vykazovala zápornou bilanci. Vyplývá to z nejnovější analýzy zpracované analytickou společností CEEC Research na základě dat uveřejněných ve Věstníku veřejných zakázek na konci prosince 2016.

Oproti srovnatelnému období předchozího roku představuje 3031 výběrových řízení třetinový (30,1 procenta) nárůst počtu a více než čtyřpětinový (84,1 procenta) nárůst jejich objemu. Téměř polovinu z objemu investic přitom tvoří 18 velkých soutěží vyhlášených ŘSD ČR a SŽDC v průběhu září.

Z výše uvedených výběrových řízení již byla veřejnými investory více než polovina (56 procent) ukončena a zadána konkrétním stavebním firmám, což představuje 29 procent z celkového objemu. Původní vypsaná hodnota těchto zakázek byla 50,4 miliardy korun, avšak reálně byly tyto zakázky soutěženy za 41,4 miliardy korun, tedy o pětinu (18 procent) méně. Po odečtení zadaných a zrušených zakázek zbývají v systému ještě výběrová řízení v hodnotě 117,3 miliardy korun. Očekávaný větší objem veřejných zakázek v tomto roce by měl mít podle ředitelů i pozitivní vliv na vývoj českého stavebnictví.

Konkrétním dodavatelům bylo v období od ledna do prosince roku 2016 zadáno 4208 stavebních zakázek v celkové hodnotě 91,7 miliardy korun, což v obou sledovaných kritériích představuje v meziročním srovnání výrazný, třetinový (30,5 procenta), respektive pětinový (20,1 procenta), pokles. V prosinci roku 2016 bylo veřejnými investory vyhlášeno celkem 125 výběrových řízení na stavební práce v hodnotě 5,2 miliardy korun, což v meziročním srovnání představuje čtvrtinový (24,2 procenta) pokles počtu a poloviční (49,5 procenta) pokles objemu. Některá zadávací řízení stále probíhají, a proto lze očekávat, že v dalších měsících dojde ještě k aktualizaci a upřesnění dat.

tisková zpráva, wd