Projekty

V Třinci se začal stavět nový přestupní terminál za 60 miliónů

Přestupní terminál za 60 mil. Kč se začal stavět v Třinci na Frýdecko-Místecku. Výraznou proměnou projde budova hlavního vlakového nádraží, před ním vznikne točna pro autobusy, zastávky hromadné dopravy a parkoviště. Informovali o tom zástupci Českých drah (ČD) a města.

Terminál by měl být hotov za rok. Dráhy budou mít na starosti rekonstrukci nádražní budovy a prvního peronu, město se postará o prostor před nádražím. „České dráhy vynaloží na rekonstrukci výpravní budovy zhruba 40 miliónů korun,“ uvedla mluvčí ČD Kateřina Šubová. Mluvčí třinecké radnice Šárka Szlaurová řekla, že město zaplatí přibližně 19 mil. Kč. Oběma přispějí evropské dotace.

„V maximální možné míře se odbourají části nádraží, především vyvýšená bytová část nad vestibulem a obě krajní křídla,“ uvedla Šubová. Nový terminál podle ní bude moderní vstupní branou do města. „V objektu vznikne nová restaurace, obchodní prostory i nové odbavení pro cestující a čekárna,“ uvedla mluvčí ČD.

Výpravní budova pochází z 50. let minulého století a byla už značně sešlá. „Nebylo jednoduché přesvědčit České dráhy, že nádraží už nutně potřebuje rekonstrukci, takže mám velkou radost, že jsme se nakonec domluvili a podařilo se nám společnými silami připravit projekt a získat na něj dotaci z EU,“ uvedla starostka Třince Věra Palkovská.

Stavební práce budou probíhat v několika etapách, cestující budou mít vždy zajištěn prostor pro odbavení. Kromě příjemnějšího interiéru nádraží budou mít lidé na konci příštího roku k dispozici i upravené přednádraží, kde budou kryté stojany na kola, grafický informační panel s jízdními řády nebo nové lavičky a odpadkové koše.

zpráva ČTK