Soutěže

Nominace do finále soutěže o titul Best of Realty – Nejlepší z realit 2016 získalo 37 projektů

Do své další fáze vstoupil již 18. ročník soutěže Best of Realty – Nejlepší z realit. V září uzavřel pořadatel soutěže, společnost Best of Realty, příjem přihlášek do letošního ročníku. Odborná porota pak nominovala celkem 37 projektů, které se letos budou v jednotlivých kategoriích ucházet o respektovaný titul. Vyhlášení výsledků a předání ocenění těm nejlepším proběhne v úterý 15. listopadu 2016 na slavnostním večeru v Kongresovém sále České národní banky v Praze 1.

V čele devítičlenné odborné poroty soutěže stojí Ing. Pavel Kühn (Česká spořitelna – Erste Corporate Banking). Jury se skládá ze zástupců Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN) a dalších profesních sdružení, agentur pro výzkum trhu, bankéřů, realitních makléřů a poradenských společností.

Nominované projekty budou soutěžit v pěti základních kategoriích (Rezidenční projekty, Nová administrativní centra, Průmyslové a skladové areály, Hotely a Zvláštní cena poroty). „V poli soutěžících je letos jako vždy nejsilněji zastoupen rezidenční segment, který řádově převyšuje počty nominací v dalších kategoriích,“ říká Pavel Kühn, předseda odborné jury, a pokračuje: „V této kategorii však podle původních regulí soutěže mohla být oceněna pouze trojice nejlepších, a to z velmi široké škály: od projektů viladomů s několika exkluzivními byty až po rozsáhlé bytové areály převyšující sto bytů. Z tohoto důvodu se porota letos poprvé rozhodla tento segment rozdělit a hodnotit jej ve dvou kategoriích: menší projekty do 25 bytových jednotek a větší projekty nad tuto hranici. V první kategorii se o titul uchází šest projektů, ve druhé získalo nominaci jedenáct projektů.“

Rozdělení rezidenčních projektů do dvou kategorií odráží aktuální stav tuzemského developerského trhu a dynamiku jeho vývoje. Trh s bydlením nadále zůstává tahounem celého trhu nemovitostí v ČR a projekty se stále více diverzifikují jak cenově, tak svým rozsahem. Naopak – letos poprvé nebyly vyhlášeny nominace v kategorii Obchodní centra. „U nákupních center je patrná rostoucí saturace trhu. Nových projektů se staví již jen málo, většina investic směřuje do modernizace stávajících center. Právě tento trend se obzvláště letos projevil naplno. O to zajímavější rozhodování nás čeká v následujícím ročníku soutěže, kdy se na trhu objeví zajímavé významné projekty – první z nich již letos v listopadu,“ dodává člen odborné poroty Tomáš Drtina (Incoma GfK).

Přehled všech soutěžících nominovaných projektů je od 26. října uveřejněn na webu soutěže zde.

Vedle titulů z výše uvedených kategorií získá Zvláštní cenu poroty projekt, který se v uplynulém období výjimečným způsobem zasloužil o rozvoj českého realitního trhu či jinak obohatil trh a jeho prostředí. Svou speciální cenu udělí také Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí. Stejně jako vloni bude udělena laická cena – Cena čtenářů. Svůj hlas oblíbenému projektu bez ohledu na kategorii je možné od 26. října udělit prostřednictvím webové stránky soutěže (www.bestofrealty.cz). V této kategorii je – podobně jako v případě Zvláštní ceny poroty a Ceny ARTN – udělována pouze jedna cena pro vítěze.

tisková zpráva