Projekty

Kolínská vodárenská věž se začne opravovat na přelomu září a října

Kolín začne na přelomu září a října opravovat bývalou vodárenskou věž, ze které vznikne rozhledna s posezením na ochoze. Výběrové řízení na zhotovitele město vypíše v první polovině srpna, řekl na tiskové konferenci starosta Vít Rakušan (Změna pro Kolín). Kolínská vodárna je od roku 2010 technickou památkou a město získalo na rekonstrukci objektu dotaci téměř devět miliónů korun z evropských fondů.
Vodárna by měla být pro veřejnost zpřístupněna do konce příštího roku. „V současné době čekáme na vyhotovení projektové dokumentace, ta by měla být městu odevzdána v patřičné kvalitě na začátku srpna. Jakmile budeme mít přesnou projektovou dokumentaci, na jejím základě vypíšeme výběrové řízení na zhotovitele stavby,“ řekl Rakušan. Podle něj se bude na vodárně pracovat také v zimě, kdy budou řemeslníci opravovat interiér věže.
Město už kolínskou vodárnu před přibližně dvěma lety opravovalo. Chtělo tím hlavně zabránit tomu, aby se zhoršoval stav objektu, a bylo třeba zajistit statiku. Nyní by se měla věž kompletně zrekonstruovat, zpřístupnit veřejnosti pro vyhlídku i pro posezení s občerstvením na ochoze. Díky plošině by měl být přístupný i handicapovaným. V přízemí by měla být podle projektu interaktivní obrazovka, která pomocí kamer z věže zprostředkuje výhledy do okolí. V okolí vodárny mají být lavičky, stojany na kola a značení pro cyklisty. V prostorách věže budou vystaveny historické fotografie Kolína a díla studentů místních škol. Náklady na opravu vodárny budou více než deset miliónů korun. Většinu zaplatí dotace z EU, město podle místostarosty Jana Pospíšila (TOP 09) poskytne přibližně 1,5 miliónu korun.
Bývalá vodárenská věž patří k dominantám města. Nyní je prázdná a nijak se nevyužívá. Byla postavena v roce 1930 jako dílo architektů Františka Jandy a Jana Hráského. Původní majitel, vodohospodářská společnost, ji před lety prodal soukromníkovi, ten potom dalšímu zájemci. Objekt mezitím chátral. Nakonec ho získalo město.
zpráva ČTK