Projekty

Sdružení Postřelí začalo se záchranou barokního dvora Vranov na Plzeňsku

Do záchranných prací na zřícenině barokního dvora Vranov nedaleko Rabštejna nad Střelou na severním Plzeňsku se pustilo sdružení Postřelí. Areál o ploše zhruba 50 krát 50 metrů s několika budovami členové sdružení rádi zachránili a zpřístupnili veřejnosti. 

Náklady odhadují na zhruba 30 miliónů korun, práce dělá sdružení zatím po částech, v nejbližší době přijedou pomoct dobrovolníci. ČTK to řekl Ondřej Fábera ze sdružení.
„Dvůr bychom chtěli zachránit a vrátit do stavu, jak vypadal dříve. Máme také podaný návrh na prohlášení kulturní památkou,“ uvedl Fábera. Sdružení už má plány na využití, nechce je ale zatím zveřejňovat. Areál by však měl sloužit jako místo přístupné lidem, třeba pro různé turistické, společenské, ekologické a kulturní aktivity.
Sdružení dvůr odkoupilo na konci roku 2012, stejně tak získalo i pozemky v okolí, které by chtělo přeměnit na park, zakoupilo také naproti stojící vybydlenou bytovku. Na části budov uvnitř dvora, jehož součástí je mj. i velká klasicistní stodola, už se zřítily střechy, část střech se nyní Postřelí snaží zachránit. Pokud by se podařilo získat pro areál status památky, mohlo by sdružení žádat o dotace ze státního programu na záchranu architektonického dědictví i z jiných zdrojů.
„Uvažujeme o sociálním podnikání, že bychom umožnili práci s dotací od úřadu práce dlouhodobě nezaměstnaným atd.,“ dodal Fábera s tím, že v regionu se jen velmi obtížně shání zaměstnání.
První písemná zmínka o osídlení na místě současného dvora Vranov pochází z roku 1269, kdy tam stála stejnojmenná ves. Největší devastaci zažil dvůr po roce 2000, kdy jej zakoupila společnost SAZKA, plánovala tam vybudovat rozsáhlý golfový areál s klubovnou a dalším zázemím. V roce 2012 dvůr krátce vlastnila společnost Suhox obhospodařující okolní zemědělské plochy, poté jej odkoupilo sdružení Postřelí.
Z důvodu havarijního stavu většiny objektů je do prostoru Vranova mimo příležitostně konané akce vstup zakázán. Nejbližší možnost se na místo podívat budou mít lidé ve čtvrtek 21. srpna, kdy se tam uskuteční jedna z akcí velkého letního festivalu 6 týdnů baroka.
zpráva ČTK
 
Více o dvoře Vranov zde.
 
foto www.postreli.cz