Projekty

Plzeň opraví za 34 miliónů korun lochotínský amfiteátr

Plzeň opraví za 34 miliónů korun lochotínský amfiteátr, největší venkovní hlediště s pódiem v ČR s kapacitou 20 000 diváků. Dříve se tam konal festival folku a country Porta, dnes areál hostí majálesy, Metalfest a letní promítání. Hotovo má být na jaře 2015. ČTK to řekl náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD).  

Dotace z programu ROP Jihozápad má činit až 24 miliónů korun, ale záleží na tom, jaká cena vzejde z výběrového řízení.
„Areál byl využívaný hlavně pro kulturu, což Evropská komise doposud posuzuje jako komerci a na to dotace nejde,“ řekl Zrzavecký. Proto je projekt vymyšlený jako environmentální vzdělávací centrum s vazbou na sousední zoo a botanickou zahradu. „Komise slíbila do poloviny roku vydat stanovisko, že kultura obecně není zisková,“ uvedl. Poté bude jasno, zda tam budou velké koncerty.
„Snažíme se o záchranu amfiteátru, protože pokud ty peníze nezískáme a neopravíme ho, budeme nuceni ho do roka až do tří uzavřít, protože už začíná být velmi nebezpečný, v jakém je dezolátním stavu,“ řekl ředitel plzeňské zoo Jiří Trávníček. Zastupitelé schválili přijetí dotace.
Areál projde komplexní opravou, kterou kritizovala opozice. „Myslím, že je fajn využít dotaci na opravu městské nemovitosti,“ uvedl Zrzavecký. V areálu by měla být nová obrazovka, pódium, lavice i zařízení, které má lámat zvuk tak, aby šel do svahu, a ne do sídliště. Na plátně bude velkoplošná obrazovka v HD kvalitě. „Příští rok končí klasické filmy a vše bude digitalizované,“ uvedl šéf zoo.
Město se zoo kdysi žádalo o dotaci Státní fond životního prostředí, který měl podmínku, aby objekt fungoval hlavně jako součást environmentálního centra ekologické výchovy, která má osm let zázemí na statku Lüftnerka. Nakonec dostalo dotaci z programu ROP. „Předpokládáme, že v rámci environmentální výchovy budeme využívat amfiteátr,“ řekl Trávníček.
zpráva ČTK