Projekty

Dálnici D8 u Lovosic o tři kilometry prodlouží nová křižovatka

Nová křižovatka na dálnici D8 výrazně ulehčí provozu na jejím konci u Lovosic. Otevírá se 15. prosince.
Dálnice se tím fakticky prodlouží o tři kilometry. Úsek mezi 45. a 48. kilometrem se kvůli stavbě nové křižovatky a dalšího úseku nepoužíval už od září 2009 a veškerá doprava byla vedena přes lovosickou průmyslovou zónu a starou silnici E55. Lovosice a okolí trápily časté dopravní zácpy, které se navíc stále zhoršovaly. Stará silnice od Sířejovic nebyla na takovou zátěž stavěna a během letošního podzimu se na ní udělaly velké díry. Po znovuotevření dálnice je aspoň zčásti spraví stavební firma. „Určitý obnos na to je vyčleněn z rozpočtu na stavbu dálnice," řekl ČTK Pavel Lány, který má stavbu dálnice D8 na starosti.
Novou křižovatku budou využívat hlavně řidiči jedoucí od Prahy směrem na Most, Teplice a Ústí nad Labem. „Křižovatka se otevře zatím jen zčásti, jen ty větve, které umožní nájezd z mostecké silnice na dálnici," dodal Lány.
K propojení dvou postavených úseků dálnice D8 zbývá 16,5 kilometru přes České Středohoří. Na dostavbu potřebuje Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) minimálně 30 měsíců za předpokladu, že bude mít všechna potřebná povolení. Některá mu ale stále chybějí. Původně měla být dálnice hotova na konci letošního roku, již řadu měsíců je ale jasné, že termín nelze dodržet.
Stavbě brání odvolání ekologických sdružení, především Dětí Země, proti stavebním povolením a výjimkám ze zákona o ochraně přírody. Organizace Děti Země za poslední tři roky podala proti ministerstvu dopravy kvůli stavbě dálnice D8 devět žalob. Soudy už žalobám čtyřikrát vyhověly, píše se na webu organizace. Dvě žaloby pak soudy zamítly.
zpráva ČTK