Průmysl a obchod

Pokutě za stavební kartel se všechny dotčené firmy brání u soudu

Žalobu proti pokutě ve velkém kartelu stavebních firem podala i společnost Lesostavby Třeboň, která má zaplatit 4,2 miliónu korun. U Krajského soudu v Brně se tak budou pokutám bránit všechny firmy obviněné z kartelu. Už dříve podaly žaloby Skanska nebo Strabag. ČTK to řekla mluvčí Krajského soudu v Brně Simona Tesařová. Sedm stavebních firem má podle rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zaplatit celkem 1,66 miliardy korun.

Lesostavby Třeboň žádají soud o odkladný účinek žaloby. Pokud soud firmě vyhoví, nebude muset zatím platit pokutu. O to samé už soud požádaly Skanska a Eurovia či společnost M-Silnice. Posledně jmenované společnosti soud žádosti firmy nevyhověl, v ostatních případech zatím nerozhodl.

Soud o přiznání odkladného účinku žalob rozhoduje přednostně. Většinou to dělá do 30 dní od podání návrhu. Samotný případ kartelu může mít na stole i přes rok, protože nejdříve většinou řeší žaloby, které přišly dříve. Podle informací ČTK mají žaloby desítky stran, rozhodnutí ÚOHS více než sto.

Pokuta od ÚOHS je nejvyšší, kterou úřad kdy pravomocně uložil. Firmy koordinovaly účast a svoje nabídky ve výběrových řízeních na výstavbu komunikace R4 v úseku Mirotice – Třebkov (kromě firmy Lesostavby), dále na rekonstrukci lokality na Bakalářích v Písku (pouze Strabag a Lesostavby) a při rekonstrukci Jeronýmovy ulice v Třeboni (pouze Strabag a Lesostavby). Informace o kartelu získal ÚOHS při 12 neohlášených šetřeních ve dvou letech.

„Zadržené důkazy vypovídají o tom, že účastníci kartelu mezi sebou domlouvali a připravovali tzv. krycí nabídky na uvedené veřejné zakázky, z nichž některé byly záměrně neúplné a jiné nadhodnocené. Tímto způsobem účastníci kartelu ve výběrových řízeních zcela vyloučili prvek hospodářské soutěže a zvítězila společnost, která byla kartelem předem určena,“ uvedl už dříve předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Nejvyšší pokutu uložil ÚOHS firmě Skanska (529,9 mil. Kč). Skoro půlmiliardové sankce dostaly i Strabag (497,6 mil. Kč) a Eurovia (492,6 mil. Kč). Další pokuty jsou nižší. Swietelsky má zaplatit 76,2 mil. Kč, M-Silnice 46,1 mil. Kč, Berger Bohemia 13,5 a Lesostavby Třeboň 4,2 mil. Kč.

zpráva ČTK