Informace výrobců

České dlaždice RAKO imitující kámen v panasijské restauraci v Kyjevě

Úchvatný interiér v paletě zemitých odstínů přivítá hosty nově otevřené panasijské restaurace EAST, která se nachází v historickém centru Kyjeva. Z ruchu centra ukrajinského hlavního města vstoupíte do moderního prostředí, vizuálně spojujícího přírodní prvky Východu – zemi, kov, vodu, dřevo a oheň. Na podlaze k tomu přispívají keramické dlaždice s jemným matným reliéfem připomínající udusanou hlínu. Dlaždice jsou značky RAKO.

Dlaždice RAKO v nově otevřené panasijské restauraci EASTv KyjevěDlaždice RAKO v nově otevřené panasijské restauraci EASTv Kyjevě

Dříve byla v tomto místě, na ploše přibližně 400 m², srbská rybí restaurace Porto Maltese, která byla známá svou kvalitou jídel a profesionálním personálem. Byla dokonce považována za nejlepší rybí restauraci v Kyjevě! Poté, co si majitel zvolil panasijský směr, rozhodl se změnit nejen kuchyň, ale také interiér.

Dlaždice RAKO v nově otevřené panasijské restauraci EASTv KyjevěInteriéry navržené kyjevským studiem YOD Design Studio spojuje minimalismus a nekonvenční použití materiálů, dekorací a originálních technik v interiérovém designu. Cílem studia bylo vytvořit kosmopolitní místo, které není vázáno k žádné konkrétní oblasti. Koncepce panasijské restaurace vychází z východních filosofií, které spojují různé země a kultury.

Svítidla ve tvaru kamene, dlažba připomínající hlínu
Celý interiér je založen na několika jasných detailech, jako jsou desky stolů z masivního materiálu z palmového dubu. Strom sám o sobě je tak jedinečný a originální, že to byl ve skutečnosti hlavní důvod, proč zvolit tak striktní a diskrétní formát designu. Při práci s omezeným počtem materiálů využívali designéři kontrast a hmatové vjemy. I proto se na stropě objevila jedinečná plstěná svítidla v individuálních provedeních, která kontrastují s přírodním rezavým obložením. Svítidla vypadají jako kameny, avšak na dotek jsou měkká a příjemná. Udusanou hlínu na podlaze připomínají velkoformátové dlaždice ze série Clay s jemným matným reliéfem, které si designéři vybrali u české značky RAKO.

Další dlaždice RAKO, tentokrát ze série Random, dokonalé imitace kamene, se uplatnily na podlahách a stěnách toalet. Díky technologii digitálního tisku takřka nerozeznáte, že nejde o přírodní kámen, avšak materiál vyniká výhodami keramiky, především velice snadnou údržbou. V interiéru toalet tvoří dlaždice série Random pozadí prvku vody. Když totiž host vchází do místnosti před toaletou, uvidí pod neobvyklým zrcadlem připomínajícím přívěsek hned tři žlábky v různé výšce. Když ruce přiblíží k čidlu, voda začne pomalu proudit až je svedena nad originální umyvadlo. Taková řešení mají svůj účel: V průběhu několika vteřin, než se voda dostane k poslední stružce, návštěvníci nečekají pouze na vodu, ale mohou ocenit detaily, které potěší a zanechají značný dojem.

Více informací o YOD Design Studiu najdete zde.

podle podkladů společnosti Lasselsberger
foto Andrej Avdějenko