Konference, semináře

Sympozium Metamorfózy viaduktů v evropských městech

Dne 15. 1. 2014 se v prostorách Main Point, Pobřežní 21, Praha-Karlín koná sympozium Metamorfózy viaduktů v evropských městech, které bude zaměřeno na budoucnost a možnosti Negrelliho viaduktu v kontextu současného středoevropského města.

Negrelliho viadukt je jedinečnou technickou a kulturní památkou. Na genius loci míst okolo něj upozornila úspěšná akce Trať galerií 2013 – prostřednictvím uměleckých instalací a aktivit ukázala potenciál, který stavba a její okolí skrývá. Namísto, aby byla vnímaná jako infrastrukturní překážka, může se proměnit v aktivátor veřejného života lokalit, které kříží. Pokud se již od začátku bude specifikovat jeho identita směřovaná ke kulturně kreativnímu využití, stane se viadukt a jeho okolí prostor celoměstského významu. Jedná se o jednu z nejvýznamnějších technických staveb Prahy a České republiky, do roku 1910 dokonce nejdelší viadukt v Evropě a jedinečnou kulturní památku spojující vltavské břehy.

První část sympozia se bude věnovat existujícím obdobným realizacím, se zaměřením na proces a výslednou transformaci nejen samotné stavby ale hlavně jejího bezprostředního okolí. Různé přístupy k rekonstrukci a transformaci železničních viaduktů představí na jednotlivých příkladech architekti a zástupci železnice z Vídně, Curychu a Berlína. Poté bude následovat workshop. Cílem workshopu je docílení společné shody na podobě Negrelliho viaduktu a jeho okolí.

Podrobný program najdete zde.

Kontakt: Yvette Vašourková, Centre for Central European Architecture (CCEA), vasourkova@ccea.cz.

mi podle podkladů pořadatele