Průmysl a obchod

CEEC Research: Kvartální analýza českého stavebnictví Q4/2014

Ředitelé stavebních firem očekávají v následujících dvou letech mírný růst stavebnictví. Podle osmi z deseti ředitelů (81 procent) vzrostou příští rok výkony stavebnictví v průměru o 3,3 procenta. Stabilitu některých firem ale ohrožují „kostlivci“ ve skříni z minulých let v podobě ztrátových zakázek a špatná platební morálka jejich investorů. Podle Kvartální analýzy českého stavebnictví Q4/2014 zpracované analytickou společností CEEC Research ve spolupráci s poradenskou společností KPMG Česká republika je v zásobnících práce stavebních firem až 17,3 % ztrátových nebo neziskových zakázek.

Kvartální analýza českého stavebnictví Q4/2014Stavební průmysl v České republice v následujících dvou letech mírně poroste a naváže tak na první pokrizový růst očekávaný v letošním roce. Ředitelé společností zatím neočekávají skokové zvýšení objemů stavební produkce, předpokládají spíše pozvolný růst. Příští rok by mělo přibýt zakázek o 3,3 procenta. Podobná očekávání mají jak malé (3,2 procenta), tak velké společností (3,6 procenta). Rozdíly mezi firmami podle jejich stavebního zaměření jsou ale podstatně větší. Firmy, které realizují výstavbu či rekonstrukce budov, predikují růst stavební produkce o 2,6 procenta. Firmy specializující se na výstavbu silnic a železnic mluví o rychleji rostoucích objemech práce, a to o 5,1 procenta.

„Hodnota veřejných zakázek zadaných v lednu až říjnu 2014 činila 93,4 mld. Kč a meziročně vzrostla o 20,5 %, což představuje velice silný investiční impuls ze strany veřejného sektoru do stavebnictví. Probíhající výběrová řízení na další stavební zakázky navíc ukazují na potenciální další příliv nové práce pro stavební firmy. Rizikem jsou ale dlouhé lhůty pro dokončení výběrových řízení. Aktuální údaje ukazují, že z výběrových řízení zahájených v letošním roce bylo úspěšně dokončeno pouze 36 %, což znamená, že velký objem zadaných zakázek v letošním roce pochází z předešlého roku nebo i z dřívějších let,“ vysvětluje Jiří Vacek, ředitel analytické společnosti CEEC Research.

Kvartální analýzu českého stavebnictví Q4/2014 najdete ke stažení zdarma zde.

tisková zpráva, wd