Nezařazené

Developer YIT postaví Pod Kavalírkou čtyři nízkoenergetické bytové domy

Nový nízkoenergetický projekt developerské společnosti YIT s názvem Talo Kavalírka vyroste na rozhraní pražských Košíř a Smíchova. V ulici Pod Kavalírkou tak doplní stávající činžovní zástavbu, která je pro tuto lokalitu typická. Nabídka nového bydlení v Praze se tak rozšíří o 98 bytů, z nichž zhruba čtvrtinu YIT postaví pro soukromého investora. Přípravné práce na pozemku již byly zahájeny, samotná výstavba začne v červenci. Dokončení je pak plánované na září 2017.

„Koncept projektu vychází z tradičního městského bydlení v bytových domech se zeleným vnitroblokem, které vhodně doplní stávající okolní zástavbu. Souznění s místním prostředím je pro nás důležité stejně jako dostatek zeleně a vhodná infrastruktura. V projektu Talo Kavalírka chceme lidem nabídnout komfortní moderní bydlení ve finském stylu, které ovšem bude dýchat i tradiční atmosférou pražské zástavby počátku 20. století,“ uvádí Vladimír Dvořák, jednatel a výkonný ředitel YIT Stavo.

Talo Kavalírka – vizualizace exteriéruTalo Kavalírka – vizualizace interiéru

Řešení exteriéru budov Talo Kavalírka, které stejně jako návrh interiérů pochází z dílny studia Free architects, akcentuje výraz severské architektury. Skandinávský design je znát na členění oken, materiálovém řešení a barevnosti fasády. Ta se vyznačuje střídmou kombinací světlých omítek a betonové šedé na balkonových deskách, korespondující s šedými odstíny v lodžiích a na soklu. Balkony a lodžie směrované do ulice jsou různě velké a našikmené, aby fasáda byla hodně plastická a zajímavá i z pohledu chodce. Také při navrhování jednotlivých bytů architekti vycházeli ze severského stylu, který okořenili špetkou industriálního designu.

Celkem čtyři nízkoenergetické (kategorie B) sedmipodlažní domy budou fungovat jako samostatné objekty, které spolu propojí společný suterénní prostor určený pro parkování a klidný vnitroblok, do něhož budou směřovat také předzahrádky přízemních bytů. V nejnižších patrech budou designové dvouúrovňové lofty v industriálním stylu se dvěma koupelnami a samostatnou šatnou. V nejvyšších budou umístěny komfortní mezonety s velkými střešními terasami na obou stranách fasády. Jižně orientovaná nabízí výhled protějšího parku. Nebudou chybět ani klasické bytové jednotky s dostatkem úložných prostor a praktickými dispozicemi. Řešeny budou od 1 + kk až po 5 + kk a velikostech od 30 do 185 m². Téměř ke všem bytům náleží terasa, lodžie, vystupující balkon nebo předzahrádka. V projektu Talo Kavalírka budou také podle finského vzoru ve vybraných bytech sauny.

tisková zpráva