Projekty

Ústecká knihovna se dočká opravy, přijde na desítky miliónů korun

Ústecký kraj nechá opravit budovu Severočeské vědecké knihovny ve Velké Hradební v Ústí nad Labem. Někdejší vila známé podnikatelské rodiny Wolfrumů je v havarijním stavu. Objekt získal kraj od města výměnou za budovu ve čtvrti Střekov i s pozemky. Odborníci teď zpracovávají projektovou dokumentaci. ČTK to řekl Zdeněk Rytíř z tiskového oddělení Ústeckého kraje.

Severočeská vědecká knihovna jeden z někdejších nejvýstavnějších domů v centru města využívá od roku 1948. Po roce 1989 vznikla dostavba, ve které je nyní vědecká půjčovna a studovna. Kraj investoval tři milióny korun do přípravy a vypracování projektové dokumentace komplexní opravy a obnovy objektu. „Celkové náklady opravy se mohou pohybovat v desítkách miliónů korun,“ doplnil Rytíř.

Ústecký kraj knihovnu zřizuje, proto se rozhodly samosprávy objekty vyměnit. Zastupitelstva obou stran směnu schválila loni, krajské v říjnu a městské v prosinci. V budově je oddělení časopisů a regionální studovna.

Knihovna má ve městě kromě budov v ulici Velká Hradební ještě dvoupatrovou palácovou vilu, kterou si nechal postavit uhelný magnát Hans Weinmann. Čtenáři mají k dispozici ještě sedm poboček v různých čtvrtích. Roční náklady na provoz knihovny, která letos slaví sedmdesáté výročí, jsou zhruba 40 miliónů korun.

zpráva ČTK