Průmysl a obchod

Olomoucká radnice zřídila funkci městského architekta

Město Olomouc zřídilo funkci městského architekta, který bude dohlížet na architektonicko-urbanistickou kvalitu investičních akcí na území města a bude komunikovat s investory i odbornou veřejností. Na obsazení pozice městského architekta bylo vypsáno výběrové řízení. Novinářům to řekl náměstek primátora Jan Holpuch.

„S ohledem na standardní délku výběrového řízení se dá očekávat, že o výsledku se bude rozhodovat až po volbách,“ podotkl Holpuch.
Někteří architekti, konkrétně Klub architektů Olomoucka (KAO), nedávno radnici kritizovali za to, že místo šéfa odboru koncepce a rozvoje, který dosud nahrazoval funkci hlavního architekta, léta obsazovala lidmi bez odpovídající odborné kvalifikace. Upozorňovali na opakované vytváření územního plán se základními chybami, nerealizaci téměř žádných dopravních staveb, plánovanou stavbu výškové budovy Šantovka Tower v ochranném pásmu městské památkové rezervace či na výběr nových lamp pro centrální náměstí – lampy podle KAO vybírali samotní radní.
KAO je volné sdružení architektů, urbanistů a příbuzných odborníků spjatých s Olomouckem. Někteří jeho členové půjdou do komunálních voleb s novým hnutím ProOlomouc.
zpráva ČTK, wd