Průmysl a obchod

Výrazný pokles stavebních nákladů snížil ceny bytů na minimum

V důsledku úbytku zakázek v českém stavebnictví v posledních krizových letech klesly stavební náklady na výstavbu nových developerských projektů až o třetinu. Ceny bytů jsou tak nyní mimořádně příznivé, a to i díky blížící se jednotné sazbě DPH, která byty naopak zdraží. Ve své tiskové zprávě to uvádí společnost FINEP.
Podle ČSÚ klesla loni stavební produkce meziročně ve stálých cenách o 7,8 %. Podle předpovědí ani letošní rok nepřinese zlepšení pro stavebnictví, skeptici odhadují jeho pokles až o dalších 8 %. Znatelný pokles v sektoru bude doprovázet ještě intenzivnější konkurenční boj o dostupné stavební zakázky.
Situaci ve stavebnictví také ztíží konec programu Zelená úsporám a plánovaná jednotná sazba DPH, která bude zavedena od začátku roku 2012. „Zvýšení spodní sazby DPH a snížení cen stavebních prací udělaly z bytů zajímavou investici. Ceny nových bytů budou do budoucna už jen stoupat,“ říká Michal Kocián, předseda představenstva FINEP Holding SE.
Ceny bytů v loňském roce ovlivňovalo několik faktorů, zejména atraktivita lokality a její dostupnost dopravními prostředky. Velký vliv měla také fáze rozestavěnosti projektu a dostupnost možných úvěrů klientům a také konkurenční nabídka projektů. „Do konečné ceny bytů se dnes stále více promítají zvyšující se požadavky zákazníků a jejich rostoucí obezřetnost. V současnosti řešíme až čtyřikrát více klientských změn,“ uvádí Michal Kocián.
tisková zpráva