Průmysl a obchod

Tuzemská výroba cementu v pololetí klesla o 10 procent

Výroba cementu v Česku v pololetí klesla meziročně o 10 procent na 1,5 miliónu tun. Odvětví tak nenavázalo na loňský růst a vrátilo se k poklesu. ČTK to zjistila z nových údajů Svazu výrobců cementu ČR. Cementáři odhadují, že pokles čeká odvětví také u celoročních výsledků.
„Je evidentní, že hlavním důvodem tohoto propadu je pokračující recese stavební výroby. Stavebnictví je limitováno především zastavením prací na stávajících i připravovaných projektech v oblasti infrastruktury,“ řekl ČTK předseda představenstva společnosti Českomoravský cement Jan Hrozek.
Tuzemským cementářům v první polovině roku nepomohl ani vývoz. Objem exportovaného cementu klesl za prvních šest měsíců meziročně o 15 procent. Podle šéfa Českomoravského cementu za to může hlavně slabší poptávka z Polska a Slovenska.
Na domácím trhu se v pololetí prodalo 1,3 miliónu tun stavebniny, což představuje ve srovnání s minulým rokem snížení odbytu o 8 procent.
Za celý letošní rok očekává Hrozek z Českomoravského cementu pokles celkové cementářské produkce o 6 až 8 procent. Loni přitom meziročně vzrostla o 15 procent. „V letošním roce vypsaná výběrová řízení na opravy dálnice D1 již výrobu a spotřebu cementu v roce 2012 neovlivní,“ uzavřel manažer.
zpráva ČTK