Průmysl a obchod

Firmě Heluz ubyly tuzemské zakázky, zvýšil se export

Jednomu z předních výrobců cihel u nás firmě Heluz cihlářský průmysl letos ubyly kvůli doznívající hospodářské krizi zakázky. Export firmě ale stoupá. Loni měla zisk 64,4 miliónu korun, letos bude nižší. ČTK to řekl obchodní ředitel společnosti Jan Krampl.
Příští rok firma očekává podobné výsledky jako letos. Konkrétní údaje ale Krampl neuvedl.
Firma prodala zimní zásoby a celou letošní produkci. Kvůli nižší poptávce na trhu se ale snížily ceny. Společnost zvýšila vývoz výrobků na Slovensko a do Rakouska. „Export na Slovensko letos tvoří již téměř 20 procent obratu společnosti, to je pětiprocentní nárůst proti roku 2009,“ uvedl Krampl. Slovensko je největším odběratelem výrobků firmy, následují Polsko a Rakousko.
V Rakousku firma zdvojnásobila objem zakázek během tří čtvrtletí tohoto roku na 15 miliónů korun. Získala zakázky na komerční projekty i stavby veřejných budov. Pro příští rok firma očekává další nárůst. Prosadit se na rakouském trhu je ale podle Krampla obtížné. „Zdejší spotřebitelé jsou velkými patrioty a preferují domácí výrobce. Navíc jsou zde kladeny mnohem větší nároky nejen na kvalitu dodávaného materiálu, ale i na formální zpracování nabídky potřebné pro získání zakázky,“ doplnil.
zpráva ČTK