Projekty

Na zámku v Českém Krumlově zahájili stavbu Centra studijních pobytů

Přednáškové sály a ubytovací kapacity vzniknou do roka v jedné z budov na prvním zámeckém nádvoří v Českém Krumlově. Dnes tam začala adaptace takzvané Sloupové síně na Centrum studijních pobytů. Národní památkový ústav (NPÚ) na dlouho plánovaný projekt získal dotaci z tzv. norských fondů.

Podle ředitelky NPÚ Naděždy Goryczkové jde o projekt ojedinělý, který v Česku nemá obdoby. Uspěl v konkurenci dalších 200 žádostí. Na projektu budou participovat tři tuzemské a tři zahraniční univerzity.

„Projekt Centrum studijních pobytů NPÚ spočívá v adaptaci budovy, kde bude ubytování, tři učebny, jedna větší přednášková síň a k tomu skromná menza,“ řekl ČTK kastelán Pavel Slavko. Centrum bude sloužit nejen studentům, ale také badatelům, hudebníkům, historikům nebo třeba knihovníkům a archivářům. Náklady na projekt přesahují 32 miliónů korun, z 80 procent budou hrazeny z grantu a zbytek ze státního rozpočtu.

V první fázi prací bude obnovena jižní fasáda a opravena střecha, v interiéru budou odstraněny nevhodné stěny a příčky. „Tímto způsobem dojde k rehabilitaci dvou sálů Sloupové síně, které budou sloužit k přednáškovým a společenským účelům. Ve druhém a třetím nadzemí pak vzniknou ubytovací kapacity pro účastníky studijních pobytů,“ uvedl administrátor projektu Josef Masaryk. Rekonstrukce si vyžádá i výměnu technických sítí. V zimním období budou rekonstruovány podlahy, okna, dveře a omítky.

Budova, ve které centrum vznikne, je ze 17. století, o dvě staletí později prošla výraznou přestavbou. Byly v ní kancelářské prostory, konírna nebo třeba sýpky. Naposledy sloužila policii a výstavním účelům, pak byla 20 let opuštěná. Centrum se podle Slavka buduje v retro stylu ve dřevě i výmalbě s moderními technologiemi.

Tematicky se centrum zaměří na problematiku správy, obnovy a rozvoje památek UNESCO a také na otázky týkající se kultury a venkova v Čechách a střední Evropě.

zpráva ČTK