Průmysl a obchod

Do španělské stavební firmy FCC investuje po Gatesovi i Soros

Americký investor maďarského původu George Soros koupil 3,1 procenta akcií španělské stavební společnosti FCC. S odvoláním na nejmenovaný zdroj to uvedla agentura Reuters. Podle médií je Soros už druhým prominentním zahraničním investorem, který akcie této zadlužené společnosti vlastní. Část akcií už totiž drží spoluzakladatel Microsoftu Bill Gates.
Soros podle zdroje podíl v FCC koupil od největší akcionářky Esther Koplowitzové, jejíž dcera je předsedkyní představenstva firmy. Koplowitzová, která se podobně jako Soros věnuje filantropii, už dlouho patří k nejbohatším ženám Španělska.
Stavební společnost uvedla, že akcionářka prostřednictvím brokerské společnosti Fidentis minulý měsíc prodala 3,8 procenta akcií FCC o hodnotě zhruba 72 miliónů eur (asi 1,9 miliardy Kč). Podle listu Financial Times jí v FCC zůstává něco přes 50 procent akcií.
FCC se ke zprávám o Sorosově investici odmítla vyjádřit. Loni v říjnu firma sdělila, že v ní šestiprocentní podíl získal americký miliardář Bill Gates.
Obnovený zájem o společnost dokládá optimismus mezi investory, kteří počítají s hospodářským vzestupem Španělska. Tamní ekonomika, která je čtvrtou největší v eurozóně, se ve třetím čtvrtletí vymanila z dvouleté recese.
FCC má širokou škálu aktivit od stavebnictví až po služby. Prostřednictvím své dceřiné společnosti Aqualia má například podíl v české vodárenské společnosti Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava (SmVaK).

zpráva ČTK