Průmysl a obchod

Jihozápadní část pražského okruhu byla otevřena

Dlouho očekávaná jihozápadní část pražského okruhu, spojující dálnice D1 a D5, karlovarskou R6 a chomutovskou R7, byla uvedena do provozu.
Okruh ovšem nebudí pouze pozitivní emoce, například pro ministra dopravy Víta Bártu byl příliš drahý, nákladním dopravcům zase vadí, že budou muset zcela vyklidit Jižní spojku a Barrandovský most.
„Mám k této stavbě ambivalentní vztah, na jedné straně je velmi potřebná, na druhé straně velmi drahá," nechal se několikrát slyšet Bárta. Podobně se vyjádřil i jím dosazený šéf Ředitelství silnic a dálnic Jiří Švorc. Podle něj stavbu prodražila mimo jiné dlouhá příprava, ta trvala 17 let. Investice do samotné výstavby 23 kilometrů dlouhého úseku činila 18,3 miliardy korun bez daně z přidané hodnoty.
Dopravci kritizují rozhodnutí pražského magistrátu, podle kterého budou mít kamiony po otevření okruhu zakázán vjezd na Barrandovský most a přilehlou část Jižní spojky. Kamiony mířící například z Liberce nebo Hradce Králové do Plzně tak budou muset objíždět Prahu po D1 a okruhu, čímž se jim trasa prodlouží o 22 kilometrů. Na dálnici a okruhu navíc budou muset platit mýtné. Sdružení dopravců Česmad Bohemia už varovalo, že se na D1 na výjezdu z Prahy budou tvořit dlouhé kolony. Praha si naopak od zákazu slibuje návrat osobních aut na Jižní spojku, kterou řada řidičů nyní raději objíždí přes rezidenční čtvrtě.
Obecně ale řidiči očekávají od nového propojení brněnské dálnice D1, plzeňské dálnice D5, karlovarské rychlostní silnice R6 a chomutovské R7 zásadní zlepšení dopravní situace v Praze a okolí. Nová dálnice by měla převzít až 70 000 vozidel denně, na Jižní spojce jich nyní jezdí zhruba 100 000 denně.
Nová dálnice mezi Slivencem a Modleticemi se jako aktuálně největší silniční stavba v České republice může pyšnit několika unikáty. Její součástí je například 2,5 kilometru dlouhá mostní estakáda přes řeky Berounku a Vltavu, dva téměř dvoukilometrové tunely Cholupice a Lochkov nebo dvě velké mimoúrovňové křižovatky, jedna s výpadovkou na Příbram, druhá s D1.
Jako na první české dálnici zde bude fungovat takzvané liniové řízení dopravy. To umožní zvýšit kapacitu komunikace. Hlavní součástí systému je hustá síť proměnných příkazových značek pro každý jízdní pruh. Systém má automaticky přenášet do provozu aktuální dopravní informace a regulovat plynulost dopravy, což je rozdíl proti běžným informačním tabulím na dálnicích, které řidičům pouze sdělují dílčí fakta.
Otázkou zůstává, kdy bude dokončen celý velký pražský okruh, jehož plánovaná délka je 83 kilometrů. Hotovo je i s nejnovější částí pouze 40 kilometrů. Navazovat by měla stavba od D1 směrem do Běchovic, termín ale není znám.
V sobotu proběhl na stavbě den otevřených dveří pro veřejnost. Původně plánované velkolepá akce se kvůli úsporným opatřením scvrkla na minimum a investor ji ponechal zcela na realizačních firmách, které stavěly jednotlivé úseky. Mnoho lidí tak bylo zklamáno, protože na stavbě stavbě 513 (Vestec–Zbraslav) byla otevřena jen fádní část dálnice nad Cholupickým tunelem. Naopak firmy podílející se na výstavbě části 514 (Zbraslav–Lochkov) ve spolupráci s městskou částí Praha 16 zpřístupnily celý atraktivní úsek estakády přes údolí Berounky a s jistými omezeními i Lochkovský tunel a úsek nad ním až po Lochkovský most.
mi, zpráva ČTK
 
 
Podrobné informace o pražském okruhu najdete zde. Další fotografie najdete zde.
 
Portál Lochkovského tunelu na radotínské straněEstakáda přes údolí Berounky