Průmysl a obchod

SPS: Objem stavebních veřejných zakázek letos klesne o 40 procent

Objem veřejných zakázek ve stavebnictví proti loňsku podle Svazu podnikatelů ve stavebnictví (SPS) letos klesne o téměř 40 procent. Loni byly vypsány veřejné tendry za 122 miliard korun. Sníží se i rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury. Podle prezidenta SPS Václava Matyáše proto krize ve stavebnictví neskončí.
Podle něj například objem vypsaných veřejných zakázek v pozemním stavitelství letos činí 83,1 procenta loňského roku, kdy byly vypsány tendry za 46,5 miliardy Kč, v inženýrském stavitelství klesly tendry na 46,2 procenta roku 2010, kdy byly vypsány tendry za 75,6 miliardy Kč. Matyáš situaci v této oblasti označil za tristní.
Výrazně nižší jsou zakázky vládního sektoru, které tvoří 38,4 procenta, municipální sektor poklesl meziročně na 70,1 procenta. Státní fond dopravní infrastruktury snížil svůj rozpočet o čtvrtinu, uvedl Matyáš.
Nedostatečná je podle něj podpora bytové výstavby. Například program Panel je letos dotován pouze jednou miliardou Kč, ale potřebuje trojnásobek nebo čtyřnásobek. Podle něj je nepřehledná situace u programu Zelená úsporám, který byl zastaven. Převis zájmu podle Matyáše činí asi čtyři miliardy korun.
SPS opakovaně kritizuje superstrategii ministerstva dopravy. Podle něj vybudování 480 km dálnic a rychlostních komunikací do roku 2025 není ani polovina rozsahu potřebného k dobudování páteřní sítě komunikací. Zopakoval, že stát zastavil přípravu nových dopravních staveb. „Příprava liniových staveb trvá 7,5 až 13 roků, a tak je jisté, že až se ekonomika zvedne, zjistíme s hrůzou, že nemáme kde stavět,“ uvedl Matyáš.
zpráva ČTK