Projekty, Průmysl a obchod

Metrostav postaví na letišti v Ruzyni stanoviště pro obří letadla

Za zhruba 150 mil. Kč vznikne na pražském Letišti Václava Havla stanoviště pro největší dopravní letadla světa, jako je například Airbus A380. Postaví ho společnost Metrostav. Vyplývá to z informací uveřejněných ve Věstníku veřejných zakázek. Zmíněný Airbus A380 by do Prahy měl začít pravidelně létat od příštího léta na lince společnosti Korean Air ze Soulu.
Letiště Praha zdůvodnilo potřebu přestavby jednoho ze stanovišť tím, že přílet takovéhoto stroje při současné infrastruktuře letiště představuje riziko možného zpoždění dalších letů. Úpravy stání počítají s vybudováním tří nových nástupních mostů, které mají výrazně urychlit nástup cestujících do letounu. Upravit se rovněž musí okolí stanoviště a další infrastruktura přímo v terminálu tak, aby bylo možné včas odbavit potřebné množství pasažérů (čtyřmotorový A380 korejských aerolinií má kapacitu 407 sedadel, je dlouhý 73 m, rozpětí křídel má 80 m). Část úprav potřebných pro pravidelné přijímání obřích letadel už pražské letiště uskutečnilo. Hotový už je například i nový pás pro vykládání zavazadel.
Ambici rozšířit kapacity letiště o možnost odbavovat největší dopravní letadla oznámilo pražské letiště v roce 2011, kdy se na jeho ploše objevil A380 poprvé. Podobné zařízení, jaké má v současnosti vzniknout v Ruzyni, mají z velkých evropských letišť například Mnichov, Frankfurt nebo Paříž. Z letišť velikostí odpovídajících pražskému ruzyňskému letišti pak dále například letiště v Curychu nebo Manchesteru.
zpráva ČTK