Průmysl a obchod

Trať mezi Studénkou a Mošnovem zrekonstruuje Viamont DSP

Zakázku na rekonstrukci a elektrizaci trati mezi Studénkou a Mošnovem na Ostravsku získala ústecká stavební společnost Viamont DSP. Zmodernizování zhruba šestikilometrového úseku železnice vyjde na 327 miliónů korun. Vyplývá to z informacích zveřejněných ve věstníku veřejných zakázek.
„Současná jednokolejná trať bude elektrizována až k zastávce Sedlnice, kde bude v blízké budoucnosti napojena odbočující kolej na letiště Mošnov,“ řekl ČTK ředitel stavby Bedřich Šafařík z Viamontu DSP. Zde podle něj rovněž vznikne nová železniční zastávka. Součástí zakázky je dále vybudování výhybné koleje u obce Bartošovice, rekonstrukce a stavby mostů a propustků na trati.
Důvodem pro zmodernizování trati je kromě zvýšení maximální rychlosti, a tudíž i komfortu pro cestující v osobní dopravě, i navýšení kapacity pro nákladní dopravu. Nová trať podle Šafaříka unese podobné zatížení, jaké je obvyklé na koridorových tratích. Kromě připojení na ostravské letiště v Mošnově bude totiž zmíněná trať napojena i na skladové areály v jeho okolí.
Viamont DSP je bývalou dceřinou společností dopravní firmy Viamont, a. s., která je nyní v konkurzu. Koncem devadesátých let koupily polovinu ve stavební divizi Viamontu Dálniční stavby Praha. Od roku 2009 firmu stoprocentně vlastní rakouská stavební firma Strabag.
zpráva ČTK