Konference, semináře

Pozvánka na konferenci Defekty budov 2016

Katedra stavebnictví Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích pod záštitou rektora VŠTE doc. Ing. Marka Vochozky, MBA, Ph.D., a ve spolupráci s ČSSI a ČKAIT zvou k účasti na 8. ročníku mezinárodní vědecké konference Defekty budov. Koná se 24. a 25. 11. 2016 na VŠTE, Okružní 10, České Budějovice.

Konference navazuje na sérii předcházejících ročníků zaměřujících se především na vady, poruchy a následné sanace a rekonstrukce konstrukcí a budov. Konference představuje šanci prezentovat pokroky a výsledky výzkumu v celém průřezovém spektru oboru stavebnictví. Propojuje teoretické složky vědy a výzkumu s poznatky praxe. Hlavním cílem je prezentace výsledků vědeckých výzkumů a praktického řešení v oblasti stavebnictví a architektury s přihlédnutím k principům trvale udržitelného rozvoje.

Program konference bude složený z přednášek renomovaných a uznávaných odborníků. Má oslovit především projektanty, pracovníky realizačních firem, ale také studenty, kteří mají možnost prezentovat výsledky svých odborných prací. Odborným garantem konference je prof. Ing. Ingrid Juhasová Šenitková, CSc.

Program je rozdělen do tří bloků.

Hlavní témata:
– Statika a dynamika staveb,
– Stavební materiály,
– Navrhování budov.

Konference Defekty budov se koná 24. a 25. 11. 2016 na VŠTE v Českých Budějovicích

V úvodu konference vystoupí za VŠTE doc. Ing. Jaroslav Žák, CSc., a seznámí s problematikou hlubinného zakládání, a to konkrétně s defekty vrtaných velkoprůměrových pilot. Ze spodní stavby se přesuneme na střechu a její nosnou konstrukci. O poruchách nadezdívek způsobených nedostatečným návrhem krovu bude hovořit Ing. Ivo Petrášek ze společnosti Wienerberger cihlářský průmysl. S výsledky výzkumu týkajícího se prvků protisněhové ochrany šikmých střech nás přijede seznámit Ing. Michal Šida, Ph.D., z STU Bratislava. O tom, jak se kotevní plány střech nechají využít jako komerční nástroj, se dozvíme od experta z praxe Ing. Aleše Oškery.

V druhém bloku pohovoří o defektech podlah zástupce společnosti Sika CZ. Poruchy obvodových plášťů budou tématem Ing. Jaroslava Štoka ze společnosti SFS-intec. Jak je to s materiály na hydroizolace z pohledu norem a jejich zabudováním do konstrukce nám přiblíží soudní znalec Ing. Antonín Parys. O defektech materiálů plochých střech nám řekne expert z praxe Josef Krupka. Závady a chování inverzní ploché střechy z hlediska stavební fyziky je název příspěvku Ing. Ivana Misara, Ph.D., ze společnosti A.W.A.L. Jeho kolega Ing. Marek Novotný, Ph.D., soudní znalec, se bude zabývat patologický změnami hydroizolačních povlaků a jejich identifikací. Analýzu vodotěsných vlastností střešních fólií dle jejich mechanického poškození představí Ing. Jakub Čurpek z STU Bratislava. Na jeho příspěvek tematicky navazuje Ing. Milan Koláčný z ČVUT s Analýzou poruch skládané hydroizolační vrstvy z keramických tvarovek.

Třetí blok konference zahájí příspěvkem Kvalita staveb a její zdroje Ing. Jaroslav Synek, Ph.D., ze společnosti Metrostav. Vlivem meziročního kolísání intenzity solárního záření na energetickou náročnost nízkoenergetických a pasivních domů se bude zabývat Ing. Pavlína Charvátová a Ing. Roman Šubrt z VŠTE. Problematiku chování vláknitých tepelněizolačních materiálů s nízkou objemovou hmotností popisuje příspěvek Ing. Jiřího Zacha, Ph.D., a jeho kolegů z VUT FAST v Brně. Defekty a správným návrhem zateplovacích systémů ETICS nás provede David Beníšek ze společnosti Saint-Gobain Construction Products CZ, divize Weber. Chybami v návrhu z hlediska tepelné techniky vystoupí Ing. Jan Klečka ze společnosti Metrostav. Správnému výběru podstřešní fólie pod plechové krytiny se bude věnovat Jan Rypl ze společnosti Juta. Nadkrokevní zateplení izolačními deskami PIR – nutnost aplikace parozábrany z těžkých asfaltových pásů z důvodu perforace kotevními vruty je tématem Ing. Luďka Kováře z firmy Puren, GmbH – Jitrans Trade, s. r. o., Jihlava. Správný návrh odvodnění střech ve světle poruch střech přiblíží v příspěvku Navrhování odvodnění plochých střech Tomáš Kunst ze společnosti Topwet. Záchytné systémy budou tématem příspěvku kolegy ze stejné společnosti Ing. Eduarda Schilharta, CSc.

Ke konferenci bude vydáno CD obsahující přednesené příspěvky.

Další informace o on-line přihlášku na konferenci najdete zde. Pozvánka ve formátu PDF je zde. Zájemci se mohou přihlásit také přes e-mail: defektybudov@email.cz.

tisková zpráva, wd