Konference, semináře

Stavebním firmám se tenčí zakázky od soukromníků i státu

Tuzemským stavebním firmám všech velikostí se stále víc tenčí objem zakázek. Platí to pro zakázky od soukromého sektoru i od státu. Shodli se na tom účastníci konference ředitelů stavebních podniků, kterou pořádala společnost CEEC Research. Zásoba práce českých stavařů dlouhodobě klesá i podle Českého statistického úřadu.
Zatímco stát v roce 2006 podle generálního ředitele Svazu podnikatelů ve stavebnictví (SPS) Miloslava Maška připravoval 450 staveb v dopravní infrastruktuře, loni bylo v přípravě 276 projektů, letos už jen 53. Státní výdaje na přípravu staveb se podle něj nyní blíží nule. Pro rok 2011 odhaduje Mašek vytíženost projekčních kapacit v Česku jen na 30 procent. Mašek je skeptický i k projektům partnerství veřejného a soukromého sektoru, tzv. PPP.
Větší poptávku po stavebních pracích není možné zatím čekat ani ze soukromého sektoru. Šéf developerské společnosti Passerinvest Group Radim Passer uvedl, že očekávat nový boom výstavby podnikatelských nemovitostí v nejbližším období nelze.
Podobně je na tom i bytová výstavba. V loňském roce byla v Česku podle ČSÚ zahájena výstavba 37 319 bytů, což bylo meziročně o 14,3 procenta méně. Počet zahájených tak byl loni poprvé po 15 letech nižší než počet dokončených bytů.
SPS v současnosti uskutečňuje mezi členskými firmami šetření o objemu zakázek na rok 2011. Zatím odpovědělo kolem 80 podniků, z předběžných odpovědí vyplývá, že ve výstavbě budov se těmto firmám propad zakázek zastavil. Celkově ale podle Maška platí, že recese ve stavebnictví bude hlubší a delší, než všichni očekávali.
Úbytek velkých zakázek přinutil podle ředitele menší stavební firmy AZ-Man řadu větších podniků k přesunu pozornosti také k malým zakázkám. Tím vznikla konkurence, která mnohé z nás „zabila“. Úbytek zakázek má podle generálního ředitele Metrostavu Pavla Piláta řešení buď ve zmenšení kapacit stavebních podniků, nebo v expanzi do zahraničí. Pro uskutečnění druhé alternativy je ale podle něj důležité, aby se vláda zasadila o zrušení bariér, které českým stavařům stále znemožňují působit v celé Evropské unii.
zpráva ČTK