Průmysl a obchod

V srpnu vypsal stát zakázky na stavební práce za 3,7 miliardy korun

Veřejných výběrových řízení na stavební práce vypsali v srpnu státní zadavatelé nejméně od července 2012. Stavební firmy našly ve Věstníku veřejných zakázek soutěže za pouhé 3,7 miliardy korun. Ze zakázek vypsaných v prvních osmi měsících letošního roku byla ukončena už téměř polovina (44 %). Oproti minulému roku se výrazně změnil rozdíl mezi vypsanou a zadanou cenou. Konečná cena je nyní o pouhých 8 % nižší. Ještě v roce 2014 činil rozdíl celkem 15 %. Vyplývá to z nejnovější analýzy zpracované analytickou společností CEEC Research na základě dat uveřejněných ve Věstníku veřejných zakázek na konci srpna 2015.

Mezi celkem 157 zakázkami chyběly větší investice státních investorských organizací jako je ŘSD či SŽDC.

„Oproti lednu až srpnu loňského roku se v roce 2015 výrazně propadl jak počet, tak i objem vyhlášených výběrových řízení, a to o 29,1 respektive o 30,3 procenta. Stavební společnosti od začátku roku měly možnost soutěžit zakázky za celkem 67,1 miliardy korun,“ říká Jiří Vacek, ředitel analytické společnosti CEEC Research.

Necelá polovina (44 procent objemu, tedy zakázky za 29,7 miliardy korun) těchto soutěží už byla investory ukončena a zadána konkrétním firmám. Jejich skutečná zadaná hodnota byla pouze 27,2 miliardy korun, tedy o cca 8 procent nižší než ta oznámená (očekávaná úředníky). To představuje výraznou změnu oproti loňskému roku, kdy byly zakázky soutěženy 15 procent pod vypsanou cenou.

„Na stavebním trhu se dnes projevuje několik proti sobě jdoucích faktorů – sice rostou jednotkové ceny, ale zároveň se stále projevuje nepřipravenost veřejných stavebních zakázek kvůli zastavení projekčních prací kolem roku 2010. Trhu by mohla pomoci skutečnost, že meziročně dvojnásobně stoupla hodnota zadávaných i dokončených projektových prací pro veřejný sektor – naplňuje se tedy stavební připravenost. Otázkou je, jak rychle a úspěšně se bude veřejným zadavatelům dařit dokončovat tendry na stavební práce,“ hodnotí situaci na trhu Karel Köszegi, ředitel strategického plánování CEMEX Czech Republic.

tisková zpráva