Průmysl a obchod

Zisk stavební firmy Strabag klesl o 12 procent

Rakouské stavební společnosti Strabag, která působí i v České republice, klesl ve 3. čtvrtletí provozní zisk o 12 procent na 168 miliónů eur (4,2 miliardy Kč) a zaostal výrazně za odhady analytiků. Oznámila to sama společnost.
Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru zisk až 184 miliónů eur. Za devět měsíců společnost hospodařila se ziskem 1,7 miliónu eur. Strabag je čtvrtou největší stavební firmou v Evropě za společnostmi Vinci, ACS a Bouygues.
Příjmy se snížily o 5 procent na 3,59 miliardy eur a byly rovněž horší, než se čekalo. Objem produkce klesl o 2 procenta na 4,07 miliardy eur. Hodnota nevyřízených objednávek se zvýšila o 4 procenta na 14,6 miliardy eur.
Firma současně varovala, že se jí nedaří získat platby za velké projekty v Polsku, kde nyní skončil stavební rozkvět. Strabag je lídrem na polském trhu, který se loni na celkové produkci firmy podílel 12 procenty. V Německu, které je největším trhem Strabagu, produkce rostla a firma získala nové kontrakty.
Za celý rok Strabag čeká zisk 200 miliónů eur. Generální ředitel Hans Peter Haselsteiner varoval, že tento cíl je příliš ambiciózní. Firma také nečeká až do přelomu let 2013 a 2014 žádnou velkou zakázku z veřejného sektoru, napsala agentura Reuters.
V Česku patří Strabag mezi přední poskytovatele služeb v oblastech dopravního, pozemního a inženýrského stavitelství. Vlastní rovněž síť obaloven provozovaných pod značkou Bohemia Asfalt a pod jménem Kamenolomy ČR v několika lokalitách těží kámen. Loni čistý zisk firmy v ČR stoupl o 39 procent na 417,1 miliónu korun, tržby však klesly o 12 procent na 15,1 miliardy korun.
zpráva ČTK