Průmysl a obchod

CEEC Research: Stavební firmy budou nabírat nové zaměstnance

Každá třetí stavební firma (35 procent) na českém trhu má víc práce než loni. Dalším 44 procentům se podařilo uzavřít smlouvy na stejný objem prací jako v loňském roce. Stavební společnosti cítí pozitivní náladu v ekonomice, která má vliv na rozvoj pozemního stavebnictví, a také věří v proinvestiční politiku vlády, která „nasytí“ firmy závislé na výstavbě dopravní infrastruktury.

Část firem proto již bude nabírat nové zaměstnance a investovat do nové techniky. Vyplývá to z nejnovější Kvartální analýzy českého stavebnictví Q1/2015 zpracované analytickou společností CEEC Research ve spolupráci se SGCP, divize Weber.

To, že mají stavební firmy více práce, potvrzuje první letošní Kvartální analýza českého stavebnictví Q1/2015. V průměru mají firmy nasmlouvanou práci na půl roku (5,9 měsíce), velké stavební společnosti dokonce na více než 10 měsíců. „Pokud bude pozitivní vývoj sektoru pokračovat a firmy uvidí udržitelnost tohoto růstu i pro další roky, počet zaměstnanců stavebních firem by v průběhu roku 2015 mohl vzrůst o 4–5 procent,“ prezentuje závěry Kvartální analýzy Jiří Vacek, ředitel analytické společnosti CEEC Research. Jeho slova potvrzují i ředitelé předních stavebních společností. Dva z pěti (38 procent) ředitelů firem plánují personálně posilovat své týmy.

Více než třetina (35 procent) ředitelů společností také potvrdila, že oproti loňskému roku navýšila rozpočty na nákup nových strojů, a to až o 15 procent. Firmy tak budou po dlouhých letech, kdy se nákladných strojů spíše zbavovaly nebo nákup strojového parku odkládaly, investovat do svého rozvoje a zvýšení konkurenceschopnosti.

tisková zpráva, wd