Informace výrobců, Výplně otvorů

Nové světlovody s plochým zasklením od firmy FAKRO

Společnost FAKRO, výrobce střešních oken a půdních schodů, se zaměřuje na komplexní nabídku výrobků pro podkroví, mimo jiné na tubusové světlovody a příslušenství k nim. Novinkou pro rok 2015 jsou světlovody s plochým zasklením. Tubusové světlovody LightTunnel umožňují prosvětlit přirozeným světlem místnosti, ve kterých nelze namontovat svislá fasádní nebo střešní okna. Po namontování nepotřebují prakticky žádnou údržbu.

FAKRO světlovod s plochým zasklením a pevným tubusemFAKRO světlovod s plochým zasklením a ohebným tubusemPrvky světlovodů s plochým zasklením se montují v ploše střechy a nevyčnívají nad úroveň střešní krytiny, takže nenarušují jednolitost střechy. Existují ve dvou variantách:
1. Světlovod s plochým zasklením SR – s pevným světlovodným tubusem a integrovaným lemováním. Je dostupný rovněž ve verzi SR-L, který prosvětluje prostory přímo pod namontovaným světlovodem.
2. Světlovod s plochým zasklením SF – s ohebným světlovodným tubusem a integrovaným lemováním. Verze SF-L umožňuje prosvětlit prostory přímo pod namontovaným světlovodem.

Inovativní řešení použité ve světlovodech navíc umožňují současně prosvětlit podkroví i místnost. Střešní část světlovodu se skládá z hliníkového rámu, do kterého je vlepeno tvrzené sklo tloušťky 4 mm. Do profilu rámu je zevnitř namontován prvek umožňující spojení se světlovodným tubusem. Je vyroben z hliníkového plechu nebo speciálního organického skla (verze s dodatečným prosvětlením půdních prostorů – L). Součástí střešní části světlovodu je těsnicí lemování. Celek je v šedohnědé barvě RAL 7022, která ladí s běžně dostupnými barvami střešních krytin.

Stropní rám má novou konstrukci, je vyroben z organického skla a obsahuje vlepený prvek rozptylující světlo. Krytka je z odolného materiálu mléčné bílé barvy. Stropní díly u světlovodů s plochým zasklením jsou více zakulacené než u světlovodů s kopulí. Tubus světlovodu může být pevný nebo ohebný:
● Pevný světlovodný tubus je vyroben z hliníku. Vnitřek tubusu je potažen superreflexní vrstvou na bázi stříbra, která odráží více než 98 % světla (nové zrcadlo odráží 90–95 % světla). Minimální ztráty světelné prostupnosti umožňují použít světlovody SRT s délkou až 12 m. Při montáži není nutno zkracovat jednotlivé díly světlovodného tubusu, protože je sestaven na principu teleskopu. Abychom získali požadovanou délku, stačí pouze zasunout jeden díl do druhého.
● Ohebný světlovodný tubus je vyroben z metalizovaného polyestru a vyztužen ocelovým drátem. Tato konstrukce umožňuje vytvořit konstrukčně pevný světlovodný tubus. Díky svým vlastnostem je ideálním řešením pro montáž na krátké vzdálenosti v prostorách se stavebními překážkami, kterým je nutno se vyhnout. Doporučená maximální délka ohebného světlovodného tubusu je 4 m pro průměr 350 mm a 6 m pro průměr 550 mm.

FAKRO SF – světlovod s plochým zasklenímFAKRO SF – světlovod s plochým zasklením

Nové verze světlovodů s plochým zasklením vynikají až o 10 % lepším součinitelem prostupu tepla U oproti světlovodům ve verzi s kopulí. Světlovody s plochým zasklením mají integrované těsnicí lemování, takže se doba montáže zkracuje na nezbytné minimum.

podle podkladů společnosti FAKRO CZECH