Soutěže

Soutěž Český energetický a ekologický projekt/stavba/inovace roku 2014 – výsledky

Galavečerem v Betlémské kapli vyvrcholil 11. 11. 2015 v pořadí 13. ročník celostátní soutěže Český energetický a ekologický projekt/stavba/inovace roku. Vítězové jednotlivých kategorií převzali ceny z rukou místopředsedy Senátu ČR Zdeňka Škromacha, ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové, ministra průmyslu a obchodu ČR Jana Mládka a náměstka ministra životního prostředí Vladimíra Many.

Vypisovateli soutěže jsou Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR a Ministerstvo životního prostředí ČR, organizaci soutěže zajišťuje společnost TOP EXPO CZ. Tradičním partnerem soutěže je Skupina ČEZ, hlavním partnerem letošního ročníku je Pražská energetika, a. s., partnery jsou Pražská plynárenská, a. s., Pražské služby a. s., Asociace energetických manažerů a VT project.

Cílem soutěže je prezentovat stavby, projekty a inovace, které významným způsobem snižují energetickou náročnost ČR, zvyšují energetickou účinnost energetických zdrojů a přispívají ke zlepšení životního prostředí v ČR. Do soutěže mohly být přihlášeny projekty, stavby, technologie a inovace realizované na území ČR od 1. 1. 2010 do 31. 12. 2014, pokud se v této soutěži ještě neprezentovaly.

Soutěž Český energetický a ekologický projekt/stavba/inovace roku 2014 Galavečerem v Betlémské kapli vyvrcholil 11. 11. 2015 v pořadí 13. ročník celostátní soutěže Český energetický a ekologický projekt/stavba/inovace roku

Soutěžní kategorie
A) Budovy (bez rozlišení účelu stavby) – energeticky úsporné a ekologické projekty a stavby pro 3. tisíciletí:
A1) projekt (novostavba i rekonstrukce),
A2) realizace (novostavba i rekonstrukce).

B) Průmysl a doprava – energeticky úsporné a ekologicky šetrné provozy a technologie pro 3. tisíciletí,
C) Inovace – energeticky úsporné a ekologicky šetrné technologie pro 3. tisíciletí,
D) Chytré město – opatření měst a krajů přispívající ke zlepšení životního prostředí.

Porota
Ing. Irena Plocková, TOP ENERGY (předsedkyně); Ing. Lukáš Rožnovský, MPO ČR; RNDr. Jiří Klíma, MMR ČR; Dr. Max Wandler, Česká spořitelna, a. s.; Ing. Drahomír Ruta, Pražská energetika, a. s.; Ing. Ludmila Petráňová, OT Energy; Ing. arch. Marcela Kubů, AVMI; Petr Bayer, SKYPAPER.

TITULY ČEEP 2014
Budovy – realizace:
Vodní elektrárna Roudnice nad Labem-Vědomice● Vodní elektrárna Roudnice nad Labem-Vědomice
Přihlašovatelé: RenoEnergie, a. s., a Metrostav, a. s.
Výrok poroty: Bylo oceněno velmi pozoruhodné technické řešení, kdy byla kromě vysoce účinné technologie věnována velká pozornost zakomponování díla jako celku do stávajícího krajinného prostředí. Ekonomika projektu byla nastavena s ohledem na charakter části odběratelů – společenských organizací.

 

 

 

Sídlo univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT● Sídlo univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT
Přihlašovatel: UCEEB, ČVUT Praha
Výrok poroty: Stavba je svým konceptem a provedením vzorovým řešením pro realizaci budov s nulovou spotřebou po roce 2020 podle EED.

 

 

 

Budovy – projekty:
Park Hloubětín● Park Hloubětín
Přihlašovatel: JRD, s. r. o.
Výrok poroty: Jeden z výrazných stavebních komplexů Prahy s maximálním ohledem na aplikaci prvků energeticky pasivní architektury.

 

 

 

Průmysl a doprava:
Kogenerace a Denox v ZEVO Malešice● Kogenerace a Denox v ZEVO Malešice
Přihlašovatel: Pražské služby, a. s.
Výrok poroty: Bylo oceněno progresivní technické řešení komunálního hospodářství s odpady s jejich energetickým zhodnocením a s vysokou mírou snížení emisí dusíku oproti předepsaným limitům.

 

 

 

 

 

Inovace:
Zkvalitnění světelnosti na veřejné komunikaci s následným efektem snížení světelného smogu
● Zkvalitnění světelnosti na veřejné komunikaci s následným efektem snížení světelného smogu
Přihlašovatel: Green General energy, a. s.
Výrok poroty: Projekt je ukázkou vyspělého technického řešení s důrazem na vzájemné vybalancování úspor energie, maximálního uživatelského komfortu a výhodného ekonomického modelu financování.

 

 

 

Komplexní řešení pro nízkoenergetický dům – výroba energie z FVE, akumulace, tepelné čerpadlo, rekuperace vzduchu a inteligentní řízení● Komplexní řešení pro nízkoenergetický dům – výroba energie z FVE, akumulace, tepelné čerpadlo, rekuperace vzduchu a inteligentní řízení
Přihlašovatel: SUNNYCOLD, s. r. o.
Výrok poroty: Přínosem prezentovaného komplexního přístupu je současné využití solární energie a tepelné energie získané ze vzduchu za eliminace přenosových ztrát.

 

 

Cena ministerstva pro místní rozvoj ČR
● Nájemní komplex LUKA
Přihlašovatel: Luka Residential, s. r. o.
Výrok vypisovatele: Oceněno bylo komplexní řešení nového městského bytového areálu se zakomponováním multifunkčních ploch a zařízení při dosažení kvality bydlení s minimální spotřebou energie.

Cena ministerstva životního prostředí ČR
● Spalinový kondenzátor
Přihlašovatel: TTS energo, s. r. o.
Výrok vypisovatele: Projekt přináší vyvážený přístup ke zvyšování účinnosti spalování vlhké dřevní hmoty s důrazem na výrazné snižování emisí prachu.

Cena ministerstva průmyslu a obchodu ČR
● Výstavba tkaninového filtru na severní části aglomerace
Přihlašovatel: ArcelorMittal Ostrava, a. s.
Výrok vypisovatele: Výstavba tkaninového filtru je realizována na úrovni BAT, má zásadní ekologický přínos pro zlepšení životního prostředí a je příkladem společenské odpovědnosti firmy.

Cena asociace energetických manažerů
● Softwarové aplikační řešení inteligentní a bezpeční správy a údržby vysokovoltážní distribuční sítě
Přihlašovatel: Epoxy Holding, s. r. o.
Cena udělena: Za design, vývoj a naprogramování inovativního ICT řešení pro semiautomatizované softwarové a aplikační řízení správy a údržby vysokovoltážní energetické distribuční sítě. Inovativnost spočívá ve snížení celkových nákladů na správu a údržbu a snížení energetických ztrát v důsledku nižší poruchovosti rozvodné sítě.

Cena hlavního města Prahy
● Kogenerace a Denox v ZEVO Malešice
Přihlašovatel: Pražské služby, a. s.
Cena udělena: Za náročnou přeměnu Závodu na energetické využití odpadu (ZEVO) z výtopny na teplárnu, která byla realizována souběžně s probíhajícím provozem ZEVO, aniž by měla za následek pokles využitého množství a odklon nevyužitého odpadu na skládky.

Cena ČKAIT
● Desigo CC – Nová éra v oboru správy budov
Přihlašovatel: Siemens, s. r. o.
Výrok partnera: Desigo CC je vůbec první systém svého druhu integrující do jedné ovládací stanice přístup ke všem technickým systémům a funkcím v budově. Byl vyvinut nově od základu s cílem vytvořit moderní a intuitivní platformu, která umožní dosáhnout významného zlepšení provozních a ekonomických vlastností budov. Desigo CC pružně a s velkou energetickou účinností automatizuje chod budov se zachováním nejvyšší úrovně uživatelského komfortu a bezpečnosti.

Cena veřejnosti
● Rodinný dům GS PASIV 23
Přihlašovatel: G SERVIS CZ, s. r. o.
Cena udělena: Projekt rodinného domu GS PASIV 23 získal nejvíce hlasů v anketě veřejnosti, hlasující na stránkách mediálních partnerů. Jde o dům střední velikostní kategorie obdélníkového tvaru s plochou střechou, který je dispozičně a architektonicky navržen v pasivním Multi-Komfortním standardu, který může být svojí velikostí a náklady na provoz vhodnou alternativou k městskému bytu.

Kompletní informace o soutěži najdete zde.

tisková zpráva, wd