Informace výrobců, Střechy

Lepicí a těsnicí program DELTA pro snadné a spolehlivé zajištění těsnosti fólií

Zajištění těsnosti proti vodě u pojistných hydroizolací pod střešní krytinou a vzduchotěsnosti parozábran jsou klíčem k funkční střeše. Jedná se o vlastnosti přinášející uživatelům spokojené obývání domu umocněné příjemným snížením výdajů za energie nutné k vytápění.

V tomto ohledu jsou fóliové systémy DELTA velice sofistikované. Výrobce vychází z tradice vlastní výroby s úzkou specializací. Na trh dodává dlouholetou praxí prověřené výrobky té nejvyšší jakosti, splňující nejvyšší nároky náročných investorů, projektantů a zhotovitelů.

S fóliemi DELTA je vzhledem k nadstandardním technickým parametrům a nejrůznějším výrobním vychytávkám radost pracovat – usnadňují zpracování i těch nejmenších detailů a těch bývá na střechách víc než dost.

DELTA-MULTI BAND – extrémně lepivá páska extrémně odolná vůči teplotním a povětrnostním vlivům, použitelná nejen pro veškeré fólie DELTADELTA-FLEXX BAND – elastická, tvarově přizpůsobivá samolepicí manžeta pro bezpečné těsnění detailů jak pojistných hydroizolací, tak parozábran DELTA

Že „pouhé“ položení fólie nestačí, je již známá skutečnost. Každá položená fólie ať pod krytinou jako pojistná hydroizolace, nebo pod sádrokartonovým obkladem interiéru, musí vykazovat těsnost. Pod krytinou musí být vodotěsná, pod sádrokartonovým obkladem vzduchotěsná. 

Na řadu tak přichází lepicí a těsnicí program DELTA a ruce zhotovitele. Práce na střeše není vůbec jednoduchá, což si výrobce DÖRKEN velmi dobře uvědomuje a snaží se proto nabídnout řemeslníkům to nejlepší a nejúčinnější řešení. Cílem je rychlé a co možná nejjednodušší dosažení spolehlivé těsnosti všech možných detailů, které se na střeše mohou vyskytnout. Lepicí a těsnicí program je tomuto záměru absolutně podřízen. Vše musí jednoduše a spolehlivě plnit svou funkci okamžitě a na první pokus. Jakékoliv dodatečné opravy jsou komplikované a velice nákladné. Stejně tak se může vymstít používání nevhodných materiálů nebo výrobků, u kterých je jediným parametrem cena. Lepicí pásky musí být funkční nejen při instalaci, ale především dlouhodobě, a to za mnohdy velmi drsných podmínek, které obzvláště pod krytinou běžně panují. Změny teplot, UV záření, tahové napětí, působení vody – to vše jsou faktory, které bezezbytku prověří technickou úroveň lepicích pásek a tmelů a u těch nekvalitních odhalí jejich nedostatky. Mnohdy se však tyto nedostatky projeví až po nějaké době a po zabudování do konstrukce, kde to zůstává skryto vizuální kontrole pátravých očí. 

Další příjemnou vlastností výrobků DELTA je jednoduchost výběru samotných lepicích a těsnicích komponentů. Jedná se v podstatě o pouhé tři výrobky, kterými lze požadovaných těsností dosáhnout, a to bez ohledu na to, o jakou vrstvu a fólii DELTA se jedná (zda pod krytinou či např. sádrokartonem).

Lepení a těsnění musí být pro zhotovitele příjemným pracovní zážitkem a ne noční můrou, která nakonec většinou dolehne na uživatele domu či bytu. V tomto ohledu lze bez nadsázky konstatovat, že nic lepšího než lepicí a těsnicí program DELTA na trhu nenajdeme.

Další informace o lepicím a těsnicím programu DELTA naleznete na nových stránkách www.dorken.cz.

Karel Bulín, Dörken, s. r. o.