Veletrhy a výstavy

Výstava „Do hloubi houby“ otevírá dveře do světa mycelia a jeho nekonečných možností

Národní technická knihovna hostí od 17. října výstavu, která odráží fascinující cestu podhoubí z lesa až do podoby reálného stavebního materiálu. Zážitková výstava s názvem „Do hloubi houby“ představuje jeden z hlavních milníků projektu SAMOROST, který zkoumá a vyvíjí materiál na bázi mycelia a hledá všechny možnosti jeho využití v udržitelném stavitelství. Srdcem výstavy je řez domem SAMOROST, který nechává návštěvníka nahlédnout do „útrob“ na technologii stavby. Mykokompozit v domě slouží jako tepelný izolant a zároveň zkrášluje interiér v podobě obkladů.
Projekt SAMOROST odstartovala na jaře 2023 Stavební spořitelna České spořitelny ve spolupráci s odborníky z oblasti mykologie a architektury ze spolku MYMO. Hlavním cílem je motivovat startupy i zavedené firmy z oblasti stavebnictví, aby začaly vyrábět mykokompozit v průmyslovém měřítku, a tím zahájily novou éru udržitelného bydlení. 

Výstava se koná ve dnech 17. 10. – 17. 11. 2024 v Galerii NTK, Technická 2710/6, Praha 6. Vstup je zdarma.

SAMOROST na půdě Národní technické knihovny

Výstava „Do hloubi houby“ mapuje dosavadní výzkum a vývoj projektu SAMOROST, který do udržitelného stavebnictví zavádí revoluční materiál na bázi podhoubí. Na praktických ukázkách nábytku a různorodých výrobcích demonstruje nejen materiál samotný, ale také jeho použití ve stavbě domu. 

Výstavu na slavnostní vernisáži zahájil Martin Svoboda, ředitel Národní technické knihovny:

 „Národní technická knihovna je velmi stará knihovna, ze skromných začátků služby jedinému profesorovi před 300 lety, dnes slouží 30 tisícům studentů v Kampusu a nepočítaným tisícům ve virtuálním prostoru. A stále se snažíme svým návštěvníkům předkládat něco nového: Projekt SAMOROST svým zaměřením na udržitelnost a chytré materiály koresponduje s naší snahou podporovat kreativní přístupy k technologiím. Proto jsme se rádi stali partnerem a hostitelem výstavy o ‚užitečných houbách‘, kde se můžete dozvědět, jak ‚houby‘ mohou přispět vám i udržitelnému životu na naší Zemi,“ řekl Martin Svoboda.

 Na Martina Svobodu svými slovy navázala Monika Laušmanová, místopředsedkyně představenstva Stavební spořitelny České spořitelny:

Buřinka jako stavební spořitelna klade velký důraz na podporu udržitelného bydlení. Projekt SAMOROST je dalším krokem v naší snaze inovovat stavebnictví. Navazuje na naše předchozí projekty Prvok a parkourové hřiště, které představily využití 3D tisku betonu v udržitelném stavitelství. V materiálu na bázi podhoubí vidíme obrovský potenciál jako alternativu k polystyrenu a dalším ekologicky problematickým materiálům. Mykokompozit má zároveň schopnost pomoci v recyklaci některých odpadů, se kterými si aktuálně nevíme rady, jako například použitý papír ze sádrokartonů,“ uvedla Monika Laušmanová a dodala: „Ráda bych poděkovala Národní technické knihovně za poskytnutí galerie na výstavu ‚Do hloubi houby‘ a ministrovi životního prostředí za udělení záštity nad domem SAMOROST.“ 

Na vernisáži promluvil také Marcel Ladka, ředitel Kabinetu ministra životního prostředí:

„Projekt SAMOROST zaujal svým unikátním přístupem samotného ministra životního prostředí Petra Hladíka. Hlavně díky dvěma věcem. Samotná stavba je z inovativního materiálu, který zatím není běžně využíván. A také díky propojení byznysu, akademického sektoru a startupového prostředí. Petr Hladík navštívil osobně startup Mykilio v Brně, kde tento mykokompozitní materiál vzniká. Bylo zajímavé vidět, jak startup může vytvořit něco tak ambiciózního. Se zástupci Buřinky jsme pak diskutovali o plánech pro další rozvoj projektu a mycelia. Rád bych – i jménem ministra Petra Hladíka – popřál SAMOROSTU hodně úspěchů a mnoho budoucích uživatelů. Byla by škoda, kdyby tento projekt zůstal jen u jednoho modelu. Možná si jednou takovou stavbu postavíme i my na zahradě, nebo v ní strávíme víkend. Myslím, že by to rozhodně stálo za to,“ řekl Marcel Ladka.

Dům z houby roste přímo před očima

Ačkoli se výstava „Do hloubi houby“ odehrává v rušném centru akademického světa v Národní technické knihovně v Praze Dejvicích, je zasazená do přírody. Hned při vstupu na vás dýchne les a s ním vůně dřeva a hub. Není divu, když hlavní hrdinkou výstavy je houba. Ale nenechte se zmýlit, tím podstatným je výrobní proces mykokompozitního materiálu, názorně popsaný do nejmenšího detailu, od hyf lesklokorky lesklé, přes substráty vhodné pro její růst až po vznik finálního výrobku. 

Výstava je zážitková a žádné „nesahat“ zde neplatí. Naopak vybízí návštěvníky k tomu, aby si materiál osahali, potěžkali, přivoněli k němu, vyzkoušeli, jak fungují vystavené výrobky, a obdivovali unikátní strukturu materiálu, kdo které se propsala samotná příroda.

Smyslový vjem doplňují technické informace. Výstupy z odborných testů, projektová dokumentace domu SAMOROST a proces jeho výroby. Řez domem z mycelia je hlavním exponátem a srdcem výstavy. Jeho velikost, barva i tvar uchvátí hned při vstupu do galerie. 

„Řez domem na výstavě názorně ukazuje složení stěny experimentálního domku. Uvidíte tak, kde všude jsme mykokompozitní materiál použili a kde jím můžeme nahradit neekologický polystyren. Plní funkci tepelně a zvukově izolačních desek a současně jej můžeme použít jako vnitřní obklad stěn. Má zajímavý a neotřelý design povrchu obkladu, že celý interiér prosvítí a oživí a vytvoří z něj umělecké dílo,“ popisuje Kateřina Sýsová z Ústavu modelového projektování ČVUT, která je současně členkou spolku MYMO.

Stavitelé, výrobci a lide, převezměte štafetu

Hlavním cílem výstavy a projektu obecně je podnítit výrobce z oblasti stavitelství, aby mykokompozitní materiál převedli do průmyslové výroby. K tomu je ale potřeba zpopularizovat ho i široké veřejnosti, tedy potenciálním uživatelům. Na materiál si musí zvyknout, přijmout ho a uvědomit si jeho skutečný přínos pro životní prostředí. Vážnost a odbornost tématu podpoří i úzké propojení s akademickou sférou a podpora ze strany Ministerstva životního prostředí v podobě záštity nad domem SAMOROST.

  O Buřince

Již 30 let zajišťuje pro klienty výhodné stavební spoření a úvěry na bydlení včetně komplexního finančního poradenství. Pomáhá měnit bydlení v domov. Aktuálně se zaměřuje na financování udržitelných rekonstrukcí. Profilace rekonstrukční banky se odráží nejen v nabídce produktů a služeb, ale i v komunikaci. Zkušenost z rekonstrukce domu pěstounů ze středních Čech promítla Buřinka do Průvodce rekonstrukcí. Je také sponzorem pořadu „Akce: Rekonstrukce“ vysílaného na České televizi. 

Jako stavební spořitelna cítí také závazek vůči oboru stavebnictví, který naplňuje podporou inovativních postupů a materiálů užívaných při stavbě domů. Více o našich projektech realizovaných na podporu vědy a výzkumu ve stavebnictví najdete na www.inovaceodburinky.cz


www.inovaceodbuřinky.cz

Přidejte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*