Aktuality

Vzniká Asociace glampingu a malého bydlení 

Glamping a malé bydlení zažívají v České republice nebývalý růst. Aby se tento moderní a ekologický trend mohl dál rozvíjet, vzniká Asociace glampingu a malého bydlení. Tato nová platforma si klade za cíl sjednotit všechny aktéry na trhu, podpořit inovace a kvalitu, a zároveň zlepšit podmínky pro podnikání v tomto dynamickém sektoru. 

Asociace bude fungovat jako opěrný bod pro provozovatele glampingových zařízení, výrobce tiny houses, mobilních domů a dalších malých staveb. Cílem je vytvořit prostor, kde budou moci členové sdílet zkušenosti, nastavovat standardy a společně čelit výzvám spojeným s rozvojem tohoto odvětví. V době, kdy stále více lidí hledá dostupné formy bydlení a rekreace, které kladou důraz na ekologii, udržitelnost a blízkost přírodě, je toto spojení obzvláště důležité. 

Asociace se zaměří na čtyři hlavní oblasti. Provozovatelé glampingu se budou věnovat vytváření standardů kvality, které zajistí nejen luxusní zážitek pro návštěvníky, ale i šetrnost k životnímu prostředí. Malé bydlení, včetně výrobců tiny houses a mobilních domů, dostane podporu ve formě odborných konzultací a přístupu k nejnovějším trendům a technologiím. 

Třetí sekce se bude soustředit na prosazení příznivějších legislativních podmínek pro glamping i malé stavby a zajistit, aby bylo podnikání v tomto segmentu přístupnější a jednodušší. A čtvrtá má jako téma Udržitelnost a možnosti, kudy dále malé bydlení a rekreaci posouvat ohleduplně k lokálním podmínkám a vyšší míře energetické soběstačnosti.

Klíčovou aktivitou asociace bude zavedení systému ratingu a certifikace, který pomůže rozlišit kvalitní a důvěryhodné poskytovatele služeb. Tím se nejen podpoří zdravá konkurence na trhu, ale také zajistí zákazníkům špičkové služby. Asociace navíc plánuje pořádat každoroční udílení cen ASO AWARDS, které ocení nejlepší provozovatele glampingových zařízení, výrobce malých staveb a inovátory v oboru. 

Dalším projektem, který asociace spustí, bude Glamping Akademie. Tato iniciativa nabídne budoucím i stávajícím provozovatelům řadu workshopů a školení zaměřených na rozvoj dovedností, inovace a nejlepší praxi v glampingu. Členové asociace tak získají přístup k nejaktuálnějším znalostem, které jim pomohou uspět v konkurenci na domácím i mezinárodním trhu. 

Jednou z prvních aktivit Asociace glampingu a malého bydlení bude zaštítění konference glampingu a malého bydlení, která se uskuteční 27. února 2025 v O2 Universum. Tato akce přinese nejnovější trendy, přednášky a diskuse s odborníky a nabídne prostor pro setkávání a navazování nových partnerství v tomto dynamickém odvětví. 

Asociace si klade za cíl reprezentovat český glamping a malé bydlení nejen v České republice, ale i na mezinárodním poli. Bude se účastnit zahraničních akcí, navazovat spolupráci s obdobnými organizacemi po celém světě a pomáhat členům rozšiřovat jejich působnost do zahraničí. 

Vznik této asociace je odpovědí na rostoucí poptávku po udržitelném cestovním ruchu a dostupných formách bydlení. Asociace glampingu a malého bydlení je připravena stát se klíčovým hráčem v této oblasti, pomáhat svým členům růst a zásadně přispět k dalšímu rozvoji tohoto perspektivního sektoru v České republice. 

Tisková zpráva

Přidejte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*