Zajímavá stavba

Kroměřížská Žižkova kasárna se přemění na nové sídlo NPÚ ve Zlínském kraji

Za přítomnosti generální ředitelky Národního památkového ústavu (NPÚ) Nadi Goryczkové, starosty města Kroměříž Tomáše Opatrného, zástupce zhotovitele stavby SYNER Michala Renáta a dalších hostů byla formálně zahájena rozsáhlá rekonstrukce Žižkových kasáren, budoucího nového sídla NPÚ Územní památkové správy a Územního odborného pracoviště v Kroměříži. 

„Těší mě, že to budou právě pracovníci Národního památkového ústavu, kteří po opravě Žižkových kasáren uvedou tuto budovu opět do života a získají důstojné pracovní prostředí s veškerým vybavením odpovídajícím náročnosti jejich práce,“ řekla generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková.

Žižkova kasárna se nachází na území ochranného pásma městské památkové rezervace UNESCO a jsou součástí historické zástavby města. Ačkoliv je fasáda budovy historicky cenná, není objekt dokončený před více jak 120 lety kulturní nemovitou památkou. V rámci rekonstrukce bude fasáda citlivě obnovena a celá stavba bude i nadále v souladu s charakterem území.

Investor počítá s náklady na opravu v celkové výši 210 miliónů korun, stavební práce realizuje firma SYNER, s.r.o., dle projektových plánů firmy DigiTry Art Technologies s.r.o. Dokončení stavby je plánováno na listopad 2026. „Přes 100 let objekt sloužil jako kasárna, pak dvě dekády postupně chátral. Ačkoliv budova nemá statut kulturní památky, i po skončení rekonstrukce si má zachovat svůj původní vzhled. Například na fasádě opravami projdou ornamenty a šambrány, restaurátorské práce se dotknou různých erbů, mříží či vstupních dveří, které se musí zachovat,“ popisuje náročné práce Michal Renát, obchodní ředitel SYNER pro oblast Morava. Vedle restaurátorských prací se stavaři zaměří na úpravu vnitřních dispozic, budova získá i zcela novou střechu, vytápění zajistí geotermální vrty. Po dokončení bude objekt doslova „prošpikován“ zabezpečovacím zařízením, protože se v něm budou restaurovat a uchovávat vzácné historické památky.

Celá akce je financována z rozpočtu Ministerstva kultury České republiky, program SMVS Rozvoj a obnova materiálně technické základny státních kulturních zařízení. Žižkova kasárna od Města Kroměříž koupil (za symbolické čtyři koruny) v roce 2020 Národní památkový ústav, který je příspěvkovou organizací Ministerstva kultury. Po jejich opravě se sem přestěhují obě kroměřížská pracoviště NPÚ. Jedno spravuje státní památky na Moravě a ve Slezsku, druhé se zabývá památkovou péčí ve Zlínském kraji. 

Víc než polovina zaměstnanců kroměřížských pracovišť NPÚ dosud sídlí v objektu, který byl v restitucích vrácen církvi, další část zaměstnanců pracuje v provizorních prostorách na Riegrově náměstí v Kroměříži. Do opravených prostor by se tedy mělo přemístit více než 70 pracovníků NPÚ, kromě kanceláří a zázemí pro zaměstnance v nich památkáři počítají i s depozitáři, knihovnou, archivem, badatelnou, multifunkčním sálem a návštěvnickým centrem.

Doplněno imaterialy:
Autorem architektonické studie, která přestavbu řeší, je ateliér Knesl Kynčl architekti, průzkumy, zaměření, DUSP, DPS (DVZ), inženýrskou činnost, AD a  položkový rozpočet pak společnost DIGITRY ART TECHNOLOGIES.

Přidejte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*