Stavební technika

Velké plochy stropů se stropním bedněním SKYDECK

Bytový dům Opatov, Praha
Výstavba tří bytových objektů o celkové rozloze 14 029 m2 v blízkosti stanice metra Opatov na Praze 4 by měla být dokončena v roce 2025. Komplex budov nabídne celkem 307 nájemních bytů, z toho 154 bude zařazeno do projektu DBČS (Dostupné bydlení České spořitelny). Nájemné v těchto bytech bude o cca 20% nižší oproti tržnímu standardu. Byty budou dostupné pro zaměstnance z nejpotřebnějších profesí a o jejich rozdělování budou rozhodovat instituce veřejné správy a místní samosprávy.

Bytový dům je členěn na tři objekty, z toho dva budou pětipatrové a jeden šestipatrový. Tyto objekty tvoří ucelený blok zhruba čtvercového půdorysu, v jehož středu se nachází společné atrium. Objekt má tři podzemní podlaží pod celým blokem, kde bude k dispozici 313 parkovacích míst.

Mezi hlavní požadavky spojené s tímto projektem patřily rychlost provedení stavby, efektivita, jednoduchost a využití zásob vlastního materiálu společnosti PRAGIS. Návrh pro bednění proto obsahoval nejen dodání systémů ze skladu PERI, ale také materiál, který byl k dispozici přímo na stavbě. Požadavek na vyšší pohledovost u stěn byl splněn využitím rámového bednění MAXIMO, které bylo při jednostranném bednění v podzemních podlažích nasazeno spolu s opěrnými rámy SB.

Obloukové stěny ramp byly řešeny nosníkovým kruhovým bedněním RUNDFLEX, které je plynule nastavitelné pro poloměry od 1,0 m bez nutnosti přestavby prvků.

Pro zhotovení stropů bylo nasazeno převážně panelové stropní bednění SKYDECK, které je vhodné pro nasazení od bytové až po průmyslovou výstavbu.

Zákazník také ocenil úzkou spolupráci a podporu přímo na stavbě. Pravidelné návštěvy obchodního zástupce, technika a servisního týmu byly pro něj velkou výhodou. Dalším velkým přínosem byla současně možnost využívání online portálu myPERI, ve kterém jsou k dispozici všechny údaje o projektu i informace o výrobcích a zboží, a online poptávky PERI s možností rychlého objednání materiálu kdykoli přímo ze stavby.

Ondřej Chrž, stavbyvedoucí, PRAGIS, a. s., Praha
„Se systémem SKYDECK máme již roky dobré zkušenosti, proto jsme efektivitu tohoto systému využili i na naší další stavbě. Ve spolupráci s výborným obchodním a technickým týmem PERI jsme skladbu bednění navrhli tak, aby jeho využitelnost při odbedňování byla co možná největší.“

Podle podkladů společnosti PERI
www.peri.cz

Publikováno v časopise Materiály pro stavbu 5/2024

Přidejte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*