Materiály

Dvě cesty k hladkým povrchům stěn

Zdroj: Baumit

Zcela hladké povrchy stěn interiérů, většinou v čistě bílém odstínu, jsou dnes vyhledávaným moderním trendem. To asi nikoho nepřekvapí. Chceme-li tohoto finálního stavu v novostavbě či při rekonstrukci docílit, nabízí se využití vhodných postupů tradičního výrobce stavebních materiálů Baumit. 

Základními otázkami před použitím jednoho ze dvou základních řešení hladkého povrchu stěn jsou požadovaná úroveň pracnosti, časové nároky na realizaci a samozřejmě také rozpočet. V každém případě budeme poté volit buď o něco pracnější cestu se stěrkou ve formě suché sypké směsi Baumit Fino, anebo vsadíme na časově efektivnější aplikaci se stěrkou Baumit Finish, která se nabízí v již předepsané pastovité konzistenci. Téma hladkých povrchů stěn je však ještě o něco složitější, a proto je potřeba jít s radami více do detailů. 

Řekněme si také, že nejvíce se obě produktové řady stěrek používají při renovacích starších objektů, protože dokážou velmi kvalitně eliminovat nerovný povrch podkladových stěn včetně drobných prasklin. Slouží jako vhodný materiál pro hladké spárování sádrokartonu, ale stejně tak i pro celoplošné stěrkování starších i nových omítek. Jejich využití však nalezneme i u novostaveb větších developerských projektů (zejména řady Baumit Finish), a to konkrétně při vyrovnávání nerovných a hrubých betonových stropů. V každém případě nám volba obou těchto typů stěrek umožňuje ruční nebo strojní aplikaci a po jejich zahlazení gletovacím hladítkem je můžeme ručně nebo strojně brousit pro získání finální jemné struktury.

Pokud se rozhodneme pro pytlovaný sypký materiál, pak je řešením sádrový stěrkovací tmel Baumit FinoGrande. Tato původně suchá směs je po rozmíchání s vodou (ručně nebo pomocí přístroje) ve své smetanové konzistenci vhodná pro natažení s tloušťkou v rozmezí 2–6 mm. Následně lze tuto poměrně rychle schnoucí stěrku doplnit např. vysoce paropropustnou interiérovou barvou Baumit KlimaColor. U sádrokartonových podkladů, starých omítek či disperzních nátěrů bychom neměli opomenout přípravu takového podkladu, a to základními nátěry Baumit Grund nebo Baumit SuperPrimer. Chceme-li si dosažení zcela hladkých povrchů stěn ulehčit z pohledu pracnosti i času, pak je řešením jemná pastovitá vyhlazovací stěrka na bázi organických pojiv Baumit FinishExpert, nabízená v již finálně namíchaném stavu, a tedy rovnou připravená na strojní či ruční aplikaci. I v tomto případě lze následně použít v podstatě jakoukoliv interiérovou barvu tohoto renomovaného výrobce stavebních materiálů. 

Závěrečné broušení stěrky

Společnost Baumit se však svým širokým portfoliem dlouhodobě zaměřuje na oblast zdravého bydlení a klíčovou roli v této snaze sehrávají výrobky řady Ionit, při jejichž vývoji využívá mimo jiné poznatků ze svého výzkumného parku Viva v Rakousku. Proto i v rámci nabídky stěrek pro velmi hladký povrch doporučuje Baumit k realizaci zdravého bydlení specifické řešení v podobě výrobků Baumit IonitFino a Baumit IonitFinish, jejichž základní charakteristika odpovídá již na začátku zmíněným dvěma typům stěrek. V tomto případě však získáváme navíc řešení, které aktivně zlepšuje kvalitu vzduchu v interiéru. Pomoci k tomu může také finální nátěr interiérovou barvou Baumit IonitColor, probarvitelnou až v 66 odstínech. Cesta ke zcela hladkému povrchu stěn v interiéru s přednostmi zdravého bydlení tedy existuje, pokud víte, jak se správně rozhodnout. 

Přidejte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*