Zajímavá stavba

Modulární domy ve slovinském Kančevci

U malebného slovinského městečka Kančevci se nachází dva bílé domky, které jsou příkladem ideálního spojení moderní architektury s přírodou a tradičním stavitelstvím. Postavené s použitím materiálu PREFALZ a přírodního dřeva, tyto domky, navržené architekty z Kubico domino arhitekti, představují ukázku turistického citu a respektu k okolnímu prostředí.

Rekonstrukce staré usedlosti pod názvem Pri Momi, která se nachází vedle starého kostela na kopci v pohoří Goričko, nabízí náročným hostům prostor pro odpočinek i oslavy. Na celkové ploše 20 000 m² vzniklo ideální místo pro svatby a rodinná setkání, kde se snoubí divoká romantika s moderním luxusem, jako jsou bazén a sauna. Jedním z výrazných prvků tohoto projektu je citlivě provedená architektura, kde hraje zásadní roli materiál PREFALZ, který se postaral o moderní a zároveň tradiční vzhled dvou malých domků.

Kubico domino arhitekti ve spolupráci s odborníky na dřevostavby ze společnosti MITOS-GRUP navrhli typizované domky s bílou hliníkovou fasádou, která jim dodává unikátní vzhled. Kontrast mezi starým a novým přístupem k architektuře je záměrně podtržen použitím špičkových materiálů PREFA, které svým čistým a elegantním designem doplňují historicky cenné prostředí.

Celá usedlost se skládá z několika budov, z nichž hlavní, stará 150 let, byla postavena tradičním způsobem s využitím dřeva a hlíny. Tento styl byl citlivě zkombinován s moderními prvky, jako je fasádní systém PREFALZ v barvě P.10 čistě bílá, který tvoří charakteristický znak sousedních domků. Fasáda chrání stavby z podélných stran a plynule přechází po celé jejich délce i do střešní roviny. To vytváří dojem ochranné pokrývky.

Dalším pozoruhodným prvkem je absence klasických okapů, které byly nahrazeny netradičním systémem odvodnění. Voda z obou střech je svedena přímo do země po celé délce okapních hran, což je detail, který byl možný jen díky malé ploše střech a preciznímu návrhu celého opláštění.

Každý domek je přístupný z jedné ze svých prosklených čelních stran. Nabízí vše potřebné pro komfortní pobyt, přičemž dominantním materiálem v interiéru je přírodní dřevo. Současně jsou navrženy tak, aby splňovaly moderní nároky na prostor a pohodlí, přičemž použité materiály přispívají k jejich dlouhé životnosti a estetické hodnotě.

Domky byly kompletně prefabrikovány v dílně a z 85 % jsou vyrobeny ze dřeva, což zajišťuje jejich udržitelnost a efektivní způsob výstavby. Kombinace s plechovou střešní krytinou umožnila architektům vytvořit vizuálně atraktivní, funkční a energeticky úsporné objekty.

V neposlední řadě je důležité zmínit, že materiál PREFALZ, použitý na těchto stavbách, není jen estetický, ale i vysoce odolný vůči povětrnostním vlivům, což je zásadní pro dlouhodobé zachování jeho vzhledu a funkčnosti. Je na něj poskytována záruka v délce 40 let, a to nejenom s ohledem na kvalitu materiálu, ale i s ohledem na zachování barevné stálosti.

O projektu:

Země: Slovinsko
Objekt, místo: modulární domy, Kančevci
Typ stavby: novostavba
Architekti: Kubico domino arhitekti d.o.o.
Realizace: MITOS-GRUP d.o.o.
Typ střechy: PREFALZ
Barva střechy: P.10 čistě bílá
Typ fasády: PREFALZ
Barva fasády: P.10 čistě bílá
FOTOGRAFIE: Croce & WIR

Přidejte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*