Podlahy

Litý samonivelační anhydritový potěr ANHYMENT®

ANHYMENT® je ideálním materiálem k výrobě podlahových roznášecích vrstev, zvláště při využití technologie podlahového vytápění.

V dnešní době se při realizaci staveb klade čím dál větší důraz na rychlost, jednoduchost provedení, kvalitu, životnost a ekonomickou efektivitu materiálů. Navíc podlaha je jednou z nejexponovanějších konstrukcí běžných pozemních staveb. Vzhledem k dosavadnímu vývoji se pomalu ustupuje od pracných a na výrobní prostor i prostředky náročných podlahových desek z betonové mazaniny. Místo nich se stále více používají moderní jemnozrnné samonivelační lité směsi. Pro tyto účely byly společností TBG Pražské malty vyvinuty potěry pod obchodním názvem ANHYMENT®.

Představitel technicky vyspělé generace podlahových hmot – litý anhydritový potěr na bázi síranu vápenatého ANHYMENT® – vyniká vysokou tekutostí a absencí pórů, takže dokonale vyplní veškeré prostory mezi trubkami či kabely podlahového topení. Díky tomu dochází k rychlejšímu průchodu tepla konstrukcí a ke snížení nákladů na vytápění. Jeho ukládka je velmi rychlá a snadná. Vyrábí se ve speciální centrální maltárně a autodomíchávačem se dopravuje na stavbu. Zde je směs postupně dávkována do šnekového čerpacího zařízení. Tímto způsobem je možné ukládat materiál do vzdálenosti až 200 m. Na místě nezůstávají zbytky nespotřebovaného materiálu, jedná se tudíž o šetrný a ekologický přístup k již upraveným plochám. Na stavbě není potřeba mít zdroj elektrické energie.

Po uložení do konstrukce se materiál pouze lehce zhutní nivelační hrazdou, tzv. rádlem. Do druhého dne je podlaha pochozí. Zkušená firma zvládne za jednu směnu vylít přes 1500 m2 podlah. Výsledkem je materiál s tolerancí rovinnosti ±2 mm na 2 m. Vytváří tedy optimálně rovnou plochu pod finální nášlapnou vrstvu bez nutnosti vyztužení.

ANHYMENT® slouží především pro vnitřní použití v rodinných a bytových domech, v kancelářských budovách, objektech občanské vybavenosti apod.

Varianty materiálu ANHYMENT®
Typy litého anhydritového potěru ANHYMENT, který je produkován v souladu s požadavky ČSN EN 13813, se liší podle použitého pojiva – síranu vápenatého, který se vyrábí v různých formách:

ANHYMENT®AE
Běžný potěr na bázi síranu vápenatého. Pojivem je anhydrit. Po lití se na povrchu vytváří slinutá vrstva, tzv. sintr. Je nutné ji odstranit oškrabáním nebo zbroušením.
ANHYMENT®FE
Potěr na bázi síranu vápenatého. Zde je pojivem α-sádra, což přináší benefity. Na povrchu se po lití nevytváří sintr, před pokládkou nášlapné vrstvy tedy není nutné povrch brousit. Materiál snese mírný průvan při lití i následných hodinách po jeho pokládce.
ANHYMENT PLUS®
Litý tenkovrstvý podlahový potěr se zvýšeným součinitelem tepelné vodivosti oproti standardním anhydritovým potěrům ANHYMENT®. Výroba probíhá smísením anhydritového pojiva, kameniva, vody a přísady THERMIO®. Pokládka potěru je možná již od tloušťky 20 mm, což je až o 40 % méně oproti běžným anhydritovým potěrům. Teplo jím prostupuje 2,5× rychleji. ANHYMENT PLUS® navyšuje benefity anhydritového potěru ANHYMENT® (rovinatost povrchu, minimální smrštění, rychlá realizace apod.) o garantované tepelné vlastnosti výrobku.

Příprava před litím potěru na bázi síranu vápenatého
Před litím potěru je nutno dokončit omítkářské práce, případně omyvatelné obložení stěn a montáže technických instalací. K zajištění dobrých výsledků je nutné věnovat dostatečnou pozornost přípravným pracím před uložením potěru, zejména provedení okrajových izolačních dilatačních pásků kolem obvodových stěn, položení separační podkladní vrstvy, případné položení nebo provedení izolačních vrstev.

Výhody materiálu ANHYMENT®

● Minimální riziko akustických mostů,
● rovinatost povrchu,
● bez výztuže,
● stálá kvalita,
● použití na velké dilatační celky,
● menší smrštění oproti cementovým potěrům,
● rychlá realizace,
● rychlejší vysychání oproti cementovým litým potěrům pro většinu nášlapných vrstev
● a v neposlední řadě nízká uhlíková stopa (pouze 103 kg CO2/m3).

Více informací o litých potěrech ANHYMENT® naleznete na stránkách www.tbg-metrostav.cz


Podle podkladů společnosti TBG Pražské malty

Publikováno v časopise Materiály pro stavbu 4/2024

Přidejte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*