Materiály

Knihovna tvarů schodišť

– realizovaných ze schodišťových stupňů pórobetonu Ytong, přináší projektantům i stavebníkům řadu výhod.

Objednávka vybraného schodiště je jednoduchá – stačí si v knihovně vybrat vhodné schodiště zadáním individuálních požadavků a poté si vyžádat u odborného poradce Xella návrh uložení schodišťových stupňů a přesnou cenovou nabídku. Jednoduchá je také samotná realizace, tu usnadní příručka Schodiště Ytong – postup montáže, kterou si je možné na webu xella.cz stáhnout.

Pórobetonové schodiště Ytong je přesné a lze jej užívat ihned po dokončení

Společnost Xella jako jeho výrobce také zdarma dodává první návrh schodiště. Jednotlivé díly jsou při dodávce již nařezány na míru, takže odpadají úpravy a schodiště můžete rychle a snadno sestavit. Samozřejmostí je neomezené spektrum povrchových úprav a podlahových krytin a široká variabilita tvarů. 

V uceleném stavebním systému Ytong naleznete praktické řešení schodiště, připraveného podle projektové dokumentace

Základní schodišťový stupeň má délku 1200 mm, šířku 300 mm a výrobní výšku 150 mm. Skutečná výška se ale v průběhu montáže stanoví seříznutím výšky úložné hrany podezdívky v souladu s projektovou dokumentací. Pokud zájemce nemá vlastní projekt či chystá pouze úpravy či rekonstrukce stávající budovy, má možnost si projekt objednat přímo u výrobce.

Montáž schodiště je velmi jednoduchá, nevyžaduje žádné tesařské ani jiné pomocné konstrukce a speciální nářadí

Běžné schodiště v rodinném domě smontují dva zedníci za jednu pracovní směnu. Jednotlivé stupně se ukládají na podezdívku tl. 125 mm na vápenocementovou maltu, je-li práce dostatečně přesná, lze použít tenkovrstvou zdící maltu. Výhodná, i když koordinačně náročnější, je montáž přímo do nosného zdiva během hrubé stavby. Schodiště je v tomto případě použitelné již při montáži a betonáži stropu. Dalším možným řešením montáže je uložení na nerezové kotvící prvky v nosném zdivu schodišťového prostoru.

Video: Jak na rychlou výstavbu schodiště?

Schodiště z pórobetonu | Xella.cz

Tisková zpráva

Publikováno v časopise Materiály pro stavbu 4/2024